Regeringen dikteras av välfärdsbolagen

2015-11-04 13:05:35

foto: Alexander Ruas / Capio
Efter regeringens kapitulation om vinstutredningen har de snart slut på löften att svika.

Regeringen lyfter ut frågan om den fria etableringsrätten för privata vårdcentraler ur vinstutredningen. Enligt civilminister Ardalan Shekarabi gör de nya tilläggsdirektiven att utredningen får en mer blocköverskridande karaktär. I verkligheten handlar det om en kapitulation, där välfärdsbolagen och de borgerliga partierna tillåts att diktera villkoren.

–Vi har haft vår kritik mot det här systemet, men både riksdagen och de borgerliga partierna har varit tydliga med sin vilja och då ser vi ett behov av att justera uppdraget, säger Shekarabi.

I tilläggsdirektiven ingår även en rad andra nya punkter. Enligt DN gäller det bland annat frågor om vilken insyn och öppenhet som ska gälla för privata välfärdsföretag, vilka ekonomiska krav som ska ställas på privata ägare och hur kvaliteten ska mätas. 

– Kvalitetsfrågorna får en tydligare roll i den här utredningen. Det är något som i grunden samlar alla politiska partier, fortsätter civilministern.

– Vi gör ett tilläggsdirektiv för utredningen för vi konstaterar att om det inte finns parlamentarisk majoritet för det förslaget, då är det dumt att köra huvudet i väggen, säger även statsministern Stefan Löfven till TT.

Även om detta var känt redan från början välkomnar Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson beskedet.

– Att regeringen nu backar om lagen om valfrihet och går oss till mötes är ett mycket gott tecken. Sen vill jag se hela direktivet på torsdag innan jag bestämmer mig för att det här är gott nog, säger han till TT.

Statsministern vill nu fokusera på annat.

– Att hitta gemensamma lösningar på det är oerhört viktigt för svensk välfärd. Och när vi ser att det inte finns parlamentariskt stöd för den delen, då är det bara dumt att köra vidare, säger Stefan Löfven.

Att en massiv folkopinion har velat rensa skola, vård och omsorg från vinstdrivande bolag spelar tydligen ingen roll för en fråga som därmed kan flyttas tillbaka till ”ruta ett”. 

Shekarabi har tidigare uttalat sig för att en sexprocentig vinst i linje med genomsnittet för den privata tjänstesektorn kan vara rimligt. 

Det är uppenbart att regeringen nu hoppas på en bred uppgörelse om hela denna fråga med de borgerliga partierna. Det betyder att den fullständiga kapitulationen är nära för den rödgröna regeringen som varken står upp för röda eller gröna frågor om de hotar de allt överordnade vinstintressena och deras resursstarka lobbyorganisationer. 

Allra mest uppseendeväckande är kanske att Vänsterpartiet mer eller mindre tycks rycka på axlarna åt allt detta. 

– Tvångs-LOV är ingen juridiskt komplicerad fråga som behöver utredas, och vi utgår från att regeringen står fast vid sin uppgörelse med Vänsterpartiet, säger V:s förhandlare Ulla Andersson till Offensiv.

Rättvisepartiet Socialisterna brännmärker den svekfulla anpassningen till välfärdsbolagen  och manar till motstånd. 

Frågan är nu om även Folkkampanj för Gemensam Välfärd förmår att ta nya tag i kampen för en upprustad välfärd utan vinstintressen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!