Regeringen gynnar det ägda boendet

2007-09-12 14:25:29




Regeringens bostadspolitik gynnar privat ägande. Det är inte bara utförsäljningen av allmännyttan och slopade bidrag till nybyggda hyresrätter det handlar om, utan också slopandet av fastighetsskatten.

Samtidigt som man tar bort både ränte- och investeringsbidrag för hyresrättter, behåller man räntebidraget för egna hem.
Därför kan Hyresgästföreningen i sitt yttrande om den slopade fastighetsskatten konstatera att den svenska staten stödjer det ägda boendet med Europas för tillfället mest generösa skattesubventioner av räntekostnader.
I nuläget ökar statens kostnader för stödet till det ägda boendet med dubbelt så mycket som hela stödet till hyresrätten kostade innan det togs bort. Förutom att den politiken avspeglar sig i nybyggandet – det byggs allt färre nya hyresrätter och planerade byggen har ställts in sedan subventionen togs bort – håller också den befintliga allmännyttan på att försvinna.
I Stockholm börjar stadens intensiva Bilda bostad-kampanj nu få resultat; bättre och bättre ju närmare innerstan man kommer.

Hyresrätten hotas

I Gröndal kan omkring 900 av totalt 1 600 av allmännyttans lägenheter komma att säljas ut. På Klubbacken i Mälarhöjden har 79 procent av hyresgästerna i de 42 sista hyresrätterna i hela området anmält intresse för friköp. Det har också fått ordföranden i stadsdelsnämnden, Abit Dundar, att reagera, trots att han är folkpartist och att hans parti från stadshuset driver frågan om ombildning:
– Vi står ju för att det ska finnas blandade boendeformer. I skolan ska barnen kunna träffas över klassgränserna och då är det viktigt att alla boendeformer finns kvar, säger Abit Dundar till Svenska Dagbladet den 8 september.
Samtidigt är det inte säkert att alla de som har anmält intresse för att köpa sin lägenhet i slutändan kommer att göra det.
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, säger till Sveriges radio den 30 augusti att han tror att så många som en tredjedel av de 23 000 som hittills anmält intresse i Stockholm kommer att hoppa av. En viktig faktor är räntan.
I torsdags höjde riksbanken styrräntan från 3,5 till 3,75 procent. Bolåneräntorna ligger i regel något högre, för tillfället på omkring 4,6 procent. För den som tagit ett lån på 1,5 miljoner kronor, betyder en ränteökning på 1 procentenhet att boendekostnaden stiger med 875 kronor per månad – och Konjunkturinstitutet spår i sin senaste prognos att reporäntan kommer att vara uppe i 4,75 procent i slutet av 2008 (Dagens Nyheter den 8 september).
Hårdast slår ränteökningar mot de fattiga, mot dem som har lockats till att ta lån hos bolåneinstitut som Bluestep till högre räntor, eftersom de nekats lån hos vanliga banker.
I USA blåste den typen av lånesystem upp en bostadsbubbla som när den sprack drabbade de fattiga hushållen hårdast. Många tvingas lämna sina hem när de inte längre kan betala sina lån (se sid 9).
I Sverige har hushållens bolånekostnader redan stigit med 30 procent under det senaste året.
Utförsäljningen av Stockholms allmännytta är också ett sätt att vältra över kostnaderna för renoveringar på hyresgästerna.
Sälj inte Dalen, en av de lokala grupper som jobbar aktivt mot utförsäljningarna, kräver också upprustning av sitt område. De begär att Svenska bostäder ska satsa delar av de 200 miljoner kronor som man gör i vinst bara i år på att ta itu med vattenskador, mögel, ventilation, stambyten och avstannade utomhusprojekt.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!