Regeringen satsar för lite på arbetarskyddet

2015-05-07 15:41:22

foto: Joakim Nordlund/Arbetsmiljöverket
Alliansen monterade ner Arbetsmiljöverkets resurser för att inspektera arbetsmiljön. S-MP-regeringens tillskott är långt ifrån tillräckligt.

Arbetsrelaterade sjukskrivningar ökar och år 2014 avled 53 arbetare i arbetsplatsolyckor. Nu larmar LO om rekordfå arbetsmiljö­inspektioner. 

Regeringen satsar i år 20 miljoner kronor för att öka antalet inspektörer och inspektioner. Men skyddsombud beskriver det inte som en verklig satsning.  

– Det här räcker inte långt, säger Petter Johansson, regionalt skyddsombud för Elektrikerna, till tidningen Arbetet den 17 april.

Bland det första Alliansregeringen gjorde sedan den tillträtt år 2006 var att med stöd av Sverigedemokraterna kraftigt skära ned på Arbetsmiljöverkets resurser. Resultatet blev att antalet inspektioner, under Alliansens åttaåriga mandatperiod, minskade med 40 procent. 

Arbetsmiljöverket ska informera om och se till att arbetsmiljölagen och arbetarskyddet efterföljs på landets arbetsplatser. Christina Järnstedt, arbetsmiljöombudsman på LO, säger till Arbetet att problemet är att inspektörerna har blivit för få:

– Inspektörerna har inte kapacitet att hinna med och de saknar allt oftare viktig branschkunskap.

Lea Skånberg på IF Metall säger att det har gått så långt att många ser verket enbart som en informationsmyndighet och inte som en inspektionsmyndighet. 

– De kommer när vi lagt skyddsstopp som ska överprövas för då har de en laglig skyldighet att åka ut och ibland vid olycka. Annars är det extremt sällan eller aldrig som vi möter dem eller hör att de varit på inspektion, säger Elektrikernas ombudsman och regionala skyddsombud Petter Johansson till Arbetet. 

Petter som gör skyddsronder på dammiga och riskabla byggarbetsplatser fortsätter:

– Att de inte ens hinner ut till oss säger en del om hur underprioriterad och underdimensionerad inspektionsverksamheten är. 

På Arbetsmiljöverket bekräftar Håkan Olsson, avdelningschef för inspektioner: 

–  Vi har gått från att vara drygt 380 inspektörer år 2006 till 240 idag. Det vore konstigt om det inte märktes. 

I vårbudgeten anslår regeringen 20 miljoner kronor mer till Arbetsmiljöverket för andra halvåret 2015, ytterligare 35 miljoner nästa år och 40 miljoner år 2017. Pengarna ska användas till att anställa och utbilda nya inspektörer. 

Petter Johansson berättar om svårigheterna att få inspektörer att åka ut till de mest utsatta arbetsplatserna:

– Det är ofta arbetsplatser med utstationerad eller utländsk arbetskraft som kan ha rent ut sagt vidriga arbetsförhållanden men Arbetsmiljöverket har inte resurser att komma ut och hjälpa oss.

Han vill att Arbetsmijöverket gör fler oanmälda inspektioner och finns mer till hands för att backa upp de regionala skyddsombuden.

Om regeringens höjda anslag konstaterar han krasst till Arbetet:  

– Det här räcker till några fler inspektörer och det är givetvis positivt men nivån är så låg från början så att det krävs mycket större satsningar än det här. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!