Reggaefestivalen Öland roots ”tar storstadsfolket till landet”

2015-07-01 15:12:48

foto: Pressbild Öland roots
Öland roots arrangeras av den ideella kulturföreningen med samma namn och har ägt rum årligen sedan år 2004.

För tolfte året i rad arrangeras reggaefestivalen Öland roots, den 9-11 juli. Festivalen startades av ett gäng öländska ungdomar som hade fått nog av det fattiga kulturlivet. Sedan dess har festivalen successivt växt, utan att tappa sin familjära atmosfär. Offensiv har talat med en av arrangörerna, Olof Svensson.

Olof Svensson och hans vänner kände en frustration över att replokaler stängdes ner och över det fattiga kulturutbudet på Öland.

– Då får vi göra det själva, berättar Olof. 

Festivalen startades år 2004 och har sedan dess arrangerats årligen av den ideella kulturföreningen Öland roots. Då deltog 400 personer. I år väntas 5 000 besöka festivalen.

Trots att den har vuxit menar Olof att festivalen har bibehållit den familjära känslan och karaktären av en mötesplats för reggaeälskare. Men festivalen uppskattas även av besökare som inte är reggae­entusiaster, tillägger han.

– Man lunkas in i ett Öland roots-mode, berättar han om den speciella stämningen på festivalen.

Konceptet är en inkluderande festival, i naturskön miljö vid stranden, som står upp för reggaemusikens värden om rättvisa, solidaritet och jämlikhet.

– Vi är inte en stor kommersiell aktör med vinstintresse, poängterar Olof Svensson och betonar att även om det är musiken som är grunden är atmosfären helt avgörande.

Just helhetsupplevelsen tappas ofta bort när festivaler enbart fokuserar på att boka så kända och dyra artister som möjligt.

God ekologisk mat kommer att kunna avnjutas och ett hundratal aktiviteter så som en yogaklass kommer att erbjudas vid sidan av musiken. Dessutom kommer festivalområdet att prydas med konst från lokala konstskolor.

Men musiken står självfallet i centrum. Tanken är att blanda kända artister med nykomlingar, såväl internationella som lokala förmågor.

Årets stora dragplåster blir reggaeikonen Bob Marleys styvbror Bunny Wailer, från Jamaica. Dessutom får vi se den mer dagsaktuella svenskamerikanska stjärnan Mapei.

Ytterligare en jamaicansk artist som kommer att uppträda är den världsberömde Tarrus Riley med sin säregna röst ackompanjerad av, enligt Olof, en av världens skickligaste saxofonister.

– Vi tar storstadsfolket till landet, avslutar Olof Svensson. 

Särskilt stolt är han över mångfalden bland besökarna: Öländska, långväga, unga och äldre besökare, inkluderat barnfamiljer och pensionärer, som i juli varje år flockas till den glesa tallskogen vid Ölands västra strand. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!