Regnet det bara öser ner

2007-08-20 11:41:27
Nu är vi där, i framtiden, tiden då de hemska konsekvenserna av den globala uppvärmningen visar sig. Södra Europa har drabbats av fruktansvärd hetta på över 45 grader, med svår torka som följd. Norra Europa har svämmats över av ihärdigt regnande. Sverige har drabbats av en rad tromber, som turligt nog inte fick dödlig utgång.
Frågan om vilket väder vi ska ha är nu helt klart en politisk fråga.

Semestervädret har varit en katastrof i sig, det är bara i Norrlands kustland vädret har varit hyfsat. Solen har lyst med sin frånvaro över hela södra Sverige, antalet soltimmar slår nya bottenrekord!
Redan i slutet av juni började eländet; veckan mellan 28 juni och 4 juli var det endast tre soltimmar i Norrköping och sju i Stockholm. Om inte solen varit framme så har det regnat desto mer. Skåne har drabbats värst. Där har lågtrycken radats på varandra med regnoväder i stort sett hela juli.
I Skåne och Blekinge har det i juli regnat tre gånger mer än normalt – i området kring Hanöbukten mer än fem gånger mer.
De senaste veckorna har de största floderna i England; Themsen och Severn; svämmat över sina brädder. I de hårdast drabbade områdena står vattnet 7 meter över det normala. Stora åkerarealer har lagts under vatten med förstörd skörd som följd. Området Gloucestershire är värst drabbat. Förutom att staden är helt avskuren från omvärlden, står nu över 350 000 personer utan rent kranvatten sedan vattenreningsverket svämmat över. Det kommer att ta veckor att få det att fungera igen.

Tredje gången på kort tid

Det är nu tredje gången på 18 månader som området drabbats av kraftiga översvämningar – utan att något har gjorts åt problemet! Avloppen är så fulla att de i många områden inte fungerar. Just nu (27 juli) är minst 10 000 personer hemlösa, och uppemot 50 000 saknar el.
I åratal har olika sårbarhetsutredningar i England varnat för översvämningar, trots det har anslaget för översvämningsskydd skurits ner. Förra året minskades anslagen med 15 miljoner pund.
Bara hälften av vallarna som ska skydda städerna är i god kondition, vilket är allvarligt då en sjättedel eller ca 15 procent av bostäderna är byggda på flodbäddar.

Byggs i riskzoner

Samma dag som det fastslogs att nuvarande översvämning är minst lika allvarlig som den stora översvämningen 1947, gick den brittiska regeringen ut och godkände byggandet av hundratusentals nya bostäder i områden som är översvämningsdrabbade eller i riskzonen.
Runt om i England höjs nu röster för att det behöver göras något drastiskt, dels för att bygga bättre skyddsvallar, men även för att utsläppen ska minskas drastiskt. Förra veckan genomfördes bland annat en demonstration mot utsläppen av växthusgaser i det översvämmade Oxford.
En internationell forskargrupp har jämfört nederbörden i hela världen från 1925 och framåt och gjort modeller av människans påverkan på klimatet. Förra onsdagen, i lagom tid till regnovädren, presenterade de sin rapport i vetenskapstidningen Nature. Deras resultat visar att ju varmare klimatet blir desto mer varierad kommer nederbörden att bli. Områden som idag är på gränsen till torka, som det breda området mellan Saharaöknen i Afrika och de tropiska regnskogarna runt ekvatorn, kommer att drabbas hårdare av torka, vilket fördjupar den permanenta hungersnöd som hundratals miljoner människor där lever i.

Mer regn i norra Europa

Norra Europa, däribland Sverige, kommer dock att få ökad nederbörd, av tropisk karraktär, med översvämningar som följd. Denna trend är redan idag fastslagen; de senaste 15 åren har det regnat i snitt sju procent mer än under föregående klimatperiod.
Regnet beror alltså på ett förändrat klimat, som i sin tur beror på utsläppen av växthusgaser. Det gör att ilskan för en sönderregnad semester alltså bör riktas mot de ansvariga för den globala uppvärmningen och ingenting annat. De skyldiga till utsläppen är de stora företagen som producerar energi, mat och varor – och de politiker som går med på vilkoren för dessa. De delar samma intresse: att göra så stora vinster som möjligt.

Pengar går för miljö

Pengar går före både klimat och miljö. För att garantera att produktionen inte skadar miljön eller förvärrar klimatet krävs att produktionen ägs och styrs av arbetarklassen. Vi har ingenting att sätta upp mot vädrets makter den dagen stormen slår till, det är dags att sätta stopp för den politik som göder stormen innan den har blivit allt för stark!

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!