Reinfeldt låter som en sverigedemokrat

2012-05-22 00:44:47
Fredrik Reinfeldt råkade under ett besök i Växjö säga vad han verkligen tycker. Nämligen att tal om arbetslöshet är överdrivet – bland ”etniska svenskar”.

–  Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet har vi mycket låg arbetslöshet, sa statsministern.
Reinfeldts försök att stämpla invandrare är ett simpelt försök att splittra och smita undan ansvaret.
Han försöker göra arbetslösheten till en etnisk fråga.

Varför arbetslösheten är högst bland ungdomar, hela 25,5 procent, lyckas Reinfeldts rasistiska utspel ­inte förklara. Syftet var heller inte att förklara utan att förvirra.
Statsminister Fredrik Reinfeldts anklagande tonfall är inget annat än ett sätt att skylla regeringens misslyckade jobbpolitik på ­arbetarklassen, genom att göra skillnad på etniskt svenska arbetare och andra.
Arbetslösheten är också betydligt högre bland f d Saabarbetare i Trollhättan – som förlorat jobben på grund av kapitalistiska spekulanter och regeringens politik. Och bland de många vårdanställda som sparkats efter nedskärningar som har beslutats av politiker.
I många länder i Europa har arbetslösheten mångdubblats under krisen och EU:s extrema nedskärningskrav, som Reinfeldt stödjer.

Socialisters slutsats av statistiken är att vissa grupper sparkas först och anställs sist – bland dem unga och utrikes födda. Detta reflekterar att många chefer har samma världsbild som Reinfeldt.
För att klara jobben krävs kamp mot högerpolitiker och finanskapitalet.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!