Reinfeldt vågade inte möta kommunalare

2007-10-31 14:27:10

foto: Kristian Christensen
18 september-demonstrationen i Stockholm.

400 LO-medlemmar demonstrerade i lördags utanför moderatstämman i Konserthuset i Gävle. De var där för att överlämna en protestlista mot högerpolitiken med över 6 100 namn.

– Vi har varit ute hela veckan och fått mycket respons, säger Ellinor Hedblom, kommunalare och ordförande för LO-facken i Gävle.

”Utflykt i verkligheten”

Men Fredrik Reinfeldt, som just lyssnade till partisekreteraren Per Schlingmanns tal om vikten av att moderaterna vågar ta en utflykt ut i den verklighet den offentliga sektorns kvinnor lever i för att vinna deras förtroende, vågade inte ta sin retorik på allvar och möta kommunalarna utanför.
Demonstrationen var en av de första i en serie protester av Kommunal, IF Metall och LO före jul.
”Kamp för rättvisa” är devisen för Kommunals nya kampanj, som redan i förra veckan inleddes med lokala aktiviteter som till exempel soppkök i Skåne, Älvsborg, Västmanland, Dalarna och Jämtland.
Torsdagen den 1 november kl 12.00 arrangerar fackförbundet Kommunal det första av en lång serie veckovisa protestmöten på Mynttorget. På utbetalningsdagarna för a-kassan ska sedan förbundets avdelningar, från och med den 22 november, arrangera protester i hela landet.

”Slag i ansiktet”

Kommunal uppfattar enligt Ylva Thörns inlägg på DN Debatt regeringens budget som ett slag i ansiktet. Försämringar för sjukskrivna och deltidsarbetslösa slår ”med kirurgisk precision” hårdare mot kvinnorna i Kommunal än mot andra.
Reinfeldts låtsade intresse för de lågavlönade kvinnorna i offentliga sektorn är inget annat än ett vilseledande pr-trick för att försöka manipulera opinionen.
Inte bara Kommunal är på krigsstigen. IF Metall planerar för landsomfattande aktiviteter och manifestationer under en så kallad rättvisevecka den 10-16 december.
Även LO-distrikten ute i landet kommer att samla till aktioner, bland annat i Uddevalla om två veckor och i Borås om tre veckor.
Höstens protester kommer enligt LO:s organisationschef Claes-Göran Enman att kulminera den 19 december, dagen innan höstriksdagens avslutning. Då är det tänkt att LO-distriktet i Stockholms län ska genomföra en marsch till Mynttorget.

LO-tåg den 19 december

Blir det på dagtid som under a-kasseprotesten den 14 december förra året?
– Nej, då blir det svårt för medlemmarna att delta. Det blir nog snarare sen eftermiddag, tidig kväll. Ett fackeltåg skulle se maffigt ut, säger Enman till Offensiv.
Enman bekräftar också att Septemberalliansen ska få ett skriftligt svar från LO-ledningen på sitt öppna brev med förslag om att LO spikar ett datum för landsomfattande massprotester, omprövar sitt nej till politisk strejk och vägrar att kompromissa om konflikträtten och LAS.

21 november

Septemberalliansen, som välkomnar de planerade protestaktionerna, drar själv igång en ny kampanj med avstamp på ett stormöte i ABF-huset den 14 november.
Målet är att samla till en egen massprotest på Mynttorget onsdagen den 21 november.
Med en framgång för den kampanjen kan också mobiliseringen till LO-marschen den 19 december få en extra skjuts.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!