Reinfeldts desperata röstfiske

2013-08-21 13:43:00
Samma dag (lördag den 17 augusti) som  Moderaterna rasade till en ny bottennotering i Aftonbladets/United Minds sommarmätning höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt årliga sommartal på Värmdö i Stockholm. 

Det var knappast en tillfällighet att statsministern försökte försvara de vikande opinionssiffrorna med att leverera några tidiga valfläsk i form av nya skattesänkningar.
Som väntat lovade Reinfeldt att införa ett femte jobbskatteavdrag till en kostnad av drygt 12 miljarder kronor. Vidare lovade statsministern mindre skattesänkningar till pensionärerna som kompensation för sänkta pensioner samt att höja gränsen för när statlig inkomstskatt ska betalas.
”Mer kvar av lönen” var parollen för dagen, vilket bara är en variant på högerns gamla slogan ”Det ska löna sig att arbeta”. 
Mer av samma misslyckade medicin var alltså temat i Reinfeldts tal och till och med en borgerlig pressdrake som Dagens Nyheter var på ledarplats den 18 augusti tvungen att medge att ”budskapet var svagt och orden har mist sin fräschör”. Samma ledarartikel avslutades med att: ”En valrörelse där Moderaterna gör mer pengar i plånboken till en huvudfråga gläder nog oppositionspartierna mer än väljarna”.
Om oppositionspartierna verkligen utgjorde en opposition vore valutgången given och Allianspartierna skulle förlora regeringsmakten. 
Men inte minst Socialdemokraternas fortsatta högerkurs och brist på alternativ riskerar att spela Alliansen i händerna. 
Långt innan det ens fanns ett klart förslag att införa ett femte jobbskatteavdrag hade S-ledaren Stefan Löfven lovat att inte riva upp det. Överhuvudtaget står Socialdemokraterna bakom i stort sett samtliga skattesänkningar som Alliansen genomfört sedan 2006. Skattesänkningar som alla haft det gemensamt att de framför allt gynnat manliga höginkomsttagare och som inneburit att i dagens Sverige betalar pensionärer, sjuka och arbetslösa mer i skatt än löntagare vid lika inkomst.
Att jobbskatteavdragen skapar fler jobb är dessutom en borgerlig myt som, inte bara en gång utan fler, körts över av verkligheten. Efter sju år med Alliansen har arbetslösheten, inte minst långtidsarbetslösheten, cementerats på en rekordhög nivå. 
”I Sverige har arbetslösheten stigit de senaste två åren och är nu 8, 4 procent … och arbetslösheten ligger kvar på strax under 8,5 procent till slutet av 2014”, konstaterade Konjunkturinstitutet i juni. När Alliansen började regera på hösten 2006 låg arbetslösheten på 6,6 procent.
Jobbskatteavdraget har egentligen inte genomförts för att skapa fler jobb utan för att pressa ner lönerna och för att öka klyftan mellan de som har ett jobb och regelbunden inkomst och de som inte har. Förutom detta har skälet varit att regeringen vill köpa sig väljarstöd. Det är naturligtvis ingen tillfällighet att Reinfeldts utspel om ett femte jobbskatteavdrag kommer samtidigt som stödet till regeringen rasar. Men det kommer knappast ge några fler röster. Ett mått på stämningarna är att endast 6 procent av de tillfrågade ville prioritera ett nytt jobbskatteavdrag i höst, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Miljöpartiet.

Högerpolitiken och projektet de Nya Moderaterna har nått vägs ände. Det finns en kraftig opinion mot det marknadskaos och förfall som det borgerliga systemskiftet skapat, vilket bland annat manifesteras i ett kraftigt stöd till kravet på välfärd utan vinst. Oavsett regeringens och Socialdemokraternas försök att få bort frågan om välfärd utan vinst i valrörelsen, kommer man inte att lyckas. Om Rättvisepartiet Socialisterna bara skulle ge ett vallöfte så är det: Stoppa privatiseringarna och nedskärningarna– rusta upp vård, skola, omsorg och kollektivtrafik i offentlig regi. För 200 000 nya välfärdsjobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!