Reinfeldts Sverige: Barn vräks och fler superrika

2012-12-19 22:18:05
Inkomst- och förmögenhetsklyftorna har sällan varit så stora som nu.
Å ena sidan blir antalet miljardärer fler och allt rikare och å andra sidan lever mer än vart tionde barn i fattigdom. Och bara i år har över 400 barn vräkts från sina hem.

Idag finns det 119 miljardärer i Sverige, 11 fler än förra året. Tillsammans har denna grupp av grymt superrika en förmögenhet på en bra bit över 1 000 miljarder kronor. En hisnande summa som motsvarar 40 procent av värdet på alla varor och tjänster som produceras i landet under ett år (BNP).
Miljardärernas förmögenhet är betydligt större än statens utgifter under ett år, och mer än fem gånger större än kommunernas totala kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning.

Medan en av landets absolut rikaste, klädjätten H&M:s storägare Stefan Persson med förmögenhet på 175 miljarder kronor, drar in en normal årslön varje kvart i julruschen larmar hjälporganisationer i Sverige om att allt fler fått det allt värre under julen. Det gäller främst ensamstående mammor, utförsäkrade och fattigpensionärer. De som främst har fått betala Alliansregeringens alla gåvor till de rika.

– Barnfamiljer ber om matpaket. De ber också om glasögon, jackor, vantar. Och tandborstar. Ett par skridskor så att barnet inte skämmer ut sig på friluftsdagen. Kommunerna har dragit ned till den grad att de hänvisar människor till oss, säger Bert Åberg, informationschef för Frälsningsarmén, till SVT den 16 december.
Under Alliansregeringen har Sverige blivit det land där  inkomst- och förmögenhetsklyftor ökar snabbare än i något annat land i Väst.
Den rikaste procenten sitter snart på mer än hälften av landets samlade förmögenheter.

Samtidigt med att klyftorna ökar har storbolagens och bankernas vinster stigit till oanade höjder. ”Allt mindre av värdet som produceras går till ­löntagarna. I fjol var löneandelen den lägsta på decennier. Samtidigt ökar företagen sina vinster”, skrev Arbetet (f d LO-Tidningen) den 1 juni.
Enbart de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – beräknas göra en sammanlagd vinst i år på 65 miljarder kronor efter skatt.
En summa som motsvarar drygt en fjärdedel av lands­tingens årliga kostnader för sjuk- och hälsovård.

Ingen kan på fullt allvar påstå att det saknas pengar. Men pengarna och makten är koncentrerad till en liten elit, som bara blir rikare och mäktigare.
För att vända utvecklingen krävs kollektiv kamp och organisering, gräsrotsrevolter och fackföreningar som står upp för sina medlemmar.
Kort sagt en återuppbyggd arbetarrörelse – demokratiska och kämpande fack samt ett arbetarparti med socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!