
Det är enligt FN-organet World Meteorological Organization (WMO) 40 procent över nivån innan den industriella revolutionens genombrott 1750, när fossila bränslen började användas i stor skala.
Men det är inte bara halten av koldioxid, som svarar för 85 procent av den uppvärmande effekten av alla växthusgaser, som slår rekord varje år. Det gör även halten av andra växthusgaser, som den mångdubbelt mer potenta metangasen, som i allt större mängder frigörs från smältande tundraområden och ishavsbottnar. Denna gas har uppnått 1 813 miljarddelar (ppb).
WMO:s generalsekreterare Michael Jarraud varnar också för att de naturliga koldioxidsänkor i haven och växtvärlden som hittills har absorberat hälften av koldioxidutsläppen kanske inte kommer att ha samma kapacitet i framtiden då till exempel havens försurning får negativa konsekvenser för näringskedjan och korallreven.
Superstormen Sandy i Karibien och USA och den tidigare svåra torkan i USA:s jordbruksområden är exempel på de extrema vädersituationer som allt oftare drabbar världen redan vid dagens höjning av den globala medeltemperaturen med 0,8 grader Celsius.
Enligt USA:s vädermyndighet National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA), har koldioxidens roll ökat sin uppvärmande effekt med 30 procent bara på de två årtiondena mellan 1990 och 2011.
Arne Johansson