Rekordhög koldioxidhalt och extrema väder

2012-11-28 15:05:43
Halten av växthusgasen koldioxid i atmosfären har fortsatt att öka i stadig takt varje år och uppgick år 2011 efter en fortsatt ökning med 2,6 procent året innan till 390,9 miljondelar (ppm).
Det är enligt FN-organet World Meteorological Organization (WMO) 40 procent över nivån innan den industriella revolutionens genombrott 1750, när fossila bränslen började användas i stor skala.
Men det är inte bara halten av koldioxid, som svarar för 85 ­procent av den uppvärmande effekten av ­alla växthusgaser, som slår rekord varje år. Det gör även halten av andra växthusgaser, som den mångdubbelt mer potenta metangasen, som i allt större mängder frigörs från smältande tundraområden och ishavsbottnar. Denna gas har uppnått 1 813 miljarddelar (ppb).
WMO:s generalsekreterare Michael Jarraud varnar också för att de naturliga koldioxidsänkor i haven och växtvärlden som hittills har absorberat hälften av koldioxidutsläppen kanske inte kommer att ha samma kapacitet i framtiden då till exempel havens försurning får ­negativa konsekvenser för näringskedjan och korallreven.

Superstormen Sandy i Karibien och USA och den tidigare svåra torkan i USA:s jordbruksområden är exempel på de extrema vädersituationer som allt oftare drabbar världen redan vid dagens höjning av den globala medeltemperaturen med 0,8 grader Celsius.
Enligt USA:s vädermyndighet National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA), har koldioxidens roll ökat sin uppvärmande effekt med 30 procent bara på de två årtiondena mellan 1990 och 2011.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!