Rekordmanifestation i Övik: 5 000 tågade för sjukhuset

2009-02-18 11:56:59
Minst 5 000 personer tågade nedför sluttningen från sjukhuset till torget i Övik med brinnande facklor i det som sägs vara den största manifestationen i Öviks historia. Redan på väg till sjukhuset märkte man hur det strömmade folk upp mot samlingsplatsen från alla håll.
Det var verkligen en stad som gick ”man ur huse” för att försvara sitt sjukhus.

Det var en speciell  demonstration på flera sätt och det kändes ovant att gå i en tyst demonstration. Inga talkörer ropades och det fanns heller inga som helst banderoller eller plakat. Nere på torget hölls sedan flera tal.
Inga politiker talade. Inte heller fanns där några fackpampar på torget. Talarlistan bestod av vårdpersonal och patientföreningar – personer som kommer att drabbas av nedskärningarna genom att förlora jobbet och de som drabbas genom försämrad vård.
Den stora demonstrationen var en gigantisk uppvisning av Öviksbornas vilja att försvara sitt sjukhus och ett förkastande av landstingspolitikernas och konsulternas sparförslag.

PRO:s Gösta Anderssson, som verkar ha varit en eldsjäl när det gäll­de att mobilisera till demonstrationen, läste upp en skrivelse som ska överlämnas till landstingsstyrelsen på fredag: ”Vi kräver att inga åtgärder genomförs innan en fullständig konsekvens- och riskanalys för hela vård­sektorn, från primärvård och sjuk- husvård till ambulansverksamhet, tagits fram. Behåll sjukhusets nuvaran­de vårdkvalitet inom hela upptagningsområdet. Ta hänsyn till protest- listans tusentals namnunderskrifter”.
– Kan vi ställa dessa krav till ­landstingsledningen?, frågade han demonstrationen.
– Jaaa!!!, ropade hela torget.
Den namninsamling han hänvisar till har fått närmare 8 000 underskrifter på några veckor.
Det är självklart rätt att kräva riskanalyser inför nedskärningarna, men det behövs inte minst en fortsatt kamp för att rädda vården.
Det vi behöver är att kämpa för mer resuser så att vi kan stoppa nedskärningarna och behålla jobben, o­avsett vad politikernas ”analyser” kommer att visa.

Per Johansson

Därför demonstrerade vi

Maria Lundberg, undersköterska:
– Jag är här för att protestera mot att nedskärningen på sjukhuset kommer att försämra för otroligt många människor i stan. Köerna kommer att bli längre, och man kommer att få söka sig till andra orter för att få hjälp. Dessutom kommer de varsla­de att stå utan jobb.
– Jag jobbar själv på sjukhuset, men vi har inte fått veta än vilka som kommer att drabbas.

Karin Fahlgren, pensionär:
– Det är förfärligt att man ska behöva oroa sig för om man får hjälp när man behöver den. Själv har jag hemhjälp, men många andra är ju beroende av att sjukhuset fungerar varje dag.
– Många är rädda för att de inte får någon vård den dag de behöver den.

Intervjuer:
Tim Cambrant

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!