
Stora vildmarksbränder rasar i fem av Australiens sex delstater. Temperaturen är högre än den varit på årtionden; tisdagen den 8 januari var temperaturen den högsta sedan 1911.
Värst drabbade är delstaten New South Wales och ön Tasmanien. På Tasmanien har minst 128 familjer blivit hemlösa då deras hem förstörts i elden. Runt 100 personer har varit försvunna i över en vecka på Tasmanien och närmare 80 000 hektar land har förstörts.
I New South Wales, Australiens mest folkrika delstat, pågick förra veckan 140 olika bränder. Av dessa beräknades 40 bränder vara okontrollerbara och stora delar har utlysts till katastrofområden. Tusentals människor har evakuerats från sina hem och premiärministern uppmanar folk som bor i utsatta områden att om möjligt lämna sina hem.
I New South Wales rör sig en av bränderna mot ett övergivet militärområde som kantas av odetonerade bomber. Fler än 100 brandmän har kämpat hårt för att hålla elden ifrån militärområdet.
Inga dödsoffer har hittills bekräftats, men i delstaten Victoria vårdas två personer för brännskador och fyra för rökförgiftning.
Många är oroliga att det ska bli lika illa som det var under den ”svarta lördagen” år 2009, då 173 människor dog och över 2 000 hem förstördes i delstaten Victoria.
Professor Jeremy Williams vid Griffith University i Brisbane säger att värmeböljor som den nuvarande, med bränder som följd, kommer att bli ett vanligare problem på grund av klimatförändringarna.
Klimatförändringar är ett stort problem som påverkar människors hälsa och säkerhet, vilket visas tydligt under omständigheter som de nu rådande i Australien. Skulle branden nå militäranläggningen i New South Wales skulle ett antal bomber kunna explodera, vilket skulle få förödande konsekvenser. Människor förlorar sina hem och skadas fysiskt. År 2011 drabbades delstaten Queensland av omfattande översvämningar och cykloner.
Klimatet kommer att fortsätta att förvärras så länge de stora företagens vinstintressen och marknaden styr. Företagen kommer aldrig att ta ansvar för den skada de orsakar klimatet och därför behövs kamp underifrån som tar ifrån företagen rätten att göra vad de vill oberoende av hur det påverkar klimatet och andra människor.
Louise Strömbäck
2012 blev varmaste året någonsin i USA
År 2013 blev det varmaste året som uppmätts i USA. Genomsnittstemperaturen 2012 var 12,9 grader Celsius. Det gamla rekordet från 1998 var 12,4 grader Celsius.Värmen bidrog till rekordtorka vilken som mest omfattade 61 procent av landet.
En ny studie, Third National Climate Assessment, förutspår fortsatta extrema värmeböljor och att medeltemperaturen i världen kan stiga med mellan 2,8 och 5,6 grader efter 2050, beroende på utsläppen.