Rekordvärme eldhärjar Australien

2013-01-16 15:34:06
Australien har sedan den 4 januari varit drabbat av kraftiga och utspridda bränder som har orsakat enorma problem. Bränderna har uppstått på grund av de extrema värmeböljorna som har lett till en svår torka och de kraftiga vindarna.

Stora vildmarksbränder rasar i fem av Australiens sex delstater. Temperaturen är högre än den varit på årtionden; tisdagen den 8 januari var temperaturen den högsta sedan 1911.
Värst drabbade är delstaten New South Wales och ön Tasmanien. På Tasmanien har minst 128 familjer blivit hemlösa då deras hem förstörts i elden. Runt 100 personer har varit försvunna i över en vecka på Tasmanien och närmare 80 000 hektar land har förstörts.
I New South Wales, Australiens mest folkrika delstat, pågick förra veckan 140 olika bränder. Av dessa beräknades 40 bränder vara okontrollerbara och stora delar har ­utlysts till katastrofområden. Tusentals människor har evakuerats från sina hem och premiärministern uppmanar folk som bor i utsatta områden att om möjligt lämna sina hem.
I New South Wales rör sig en av bränderna mot ett övergivet militärområde som kantas av odetonerade bomber. Fler än 100 brandmän har kämpat hårt för att hålla elden ifrån militärområdet.

Inga dödsoffer har hittills bekräftats, men i delstaten Victoria vårdas två personer för brännskador och fyra för rökförgiftning.
Många är oroliga att det ska bli lika illa som det var under den ­”svarta lördagen” år 2009, då 173 ­människor dog och över 2 000 hem förstördes i delstaten Victoria.
Professor Jeremy Williams vid Griffith University i Brisbane säger att värmeböljor som den nuvarande, med bränder som följd, kommer att bli ett vanligare problem på grund av klimatförändringarna.
Klimatförändringar är ett stort problem som påverkar människors hälsa och säkerhet, vilket visas tydligt under omständigheter som de nu rådande i Australien. Skulle branden nå militäranläggningen i New South Wales skulle ett antal bomber kunna explodera, vilket skulle få förödande konsekvenser. Människor förlorar sina hem och skadas fysiskt. År 2011 drabbades delstaten Queensland av omfattande översvämningar och cykloner.

Klimatet kommer att fortsätta att förvärras så länge de stora ­företagens vinstintressen och marknaden styr. Företagen kommer aldrig att ta ansvar för den skada de orsakar ­klimatet och därför behövs kamp underifrån som tar ifrån företagen rätten att göra vad de vill oberoende av hur det påverkar klimatet och andra männi­skor.
Louise Strömbäck

2012 blev varmaste året någonsin i USA

År 2013 blev det varmaste året som uppmätts i USA. Genomsnittstemperaturen 2012 var 12,9 grader Celsius. Det gamla rekordet från 1998 var 12,4 grader Celsius.
Värmen bidrog till rekordtorka vilken som mest omfattade 61 procent av landet.
En ny studie, Third National Climate Assessment, förutspår f­ortsatta extrema värmeböljor och att medeltemperaturen i världen kan stiga med mellan 2,8 och 5,6 grader efter 2050, beroende på utsläppen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!