Rektor bryter mot lagen

2017-12-08 11:09:53
Elever på Rudbeck förvägras av skolledningen att dela flygblad på skolan, vilket är en rättighet som är djupt förankrad i grundlagen och något som arbetarklassen historiskt har kämpat sig till. Men skolledningen och rektorn för Introduktionsprogrammet och Löpargymnasiet, Ola Lagerström, ser Rudbeck i Sollentuna och skolledningen som undantagna från grundlagen.

Offensiv kom i kontakt med elever som är med i Elever mot utvisningar och som har haft problem med att få dela flygblad på sina skolor. Alla rektorer förutom Rudbecks har efter att ha blivit informerade om lagen samt JO:s beslut i fjolåret rättat till sitt agerande och erkänt elevernas demokratiska rättigheter.

Hussein, som egentligen heter något annat, berättade för Offensiv att elever på Rudbeck har förbjudits och skälet som skolan har gett är att det ”kränker andra elever”. När Offensivs reportrar ringer upp Ola Lagerström upprepas detta skäl.

Du är medveten om att elever har grundlagsskyddad rätt att få sprida politiska budskap på sina skolor?
– Skolan är ingen allmän plats och vad som står på flygblad ska gå igenom mig, svarar Lagerström, varpå han blir informerad om tryckfrihetsförordningen samt JO beslut förra året där kritik riktades mot en rektor som hade förvägrat en elev rätten till att dela ut flygblad i skolan av samma skäl.

– Det här kan kränka andra elever, svarar Lagerström.

Vilka andra elever? Vem blir kränkt av protester av elever som protesterar för att stoppa utvisningarna?
Inget svar.

Efter att samtalet pågått i fjorton minuter ville Lagerström ta del av flygbladet och återkomma. Efter några timmar ringer Lagerström upp och med sig har han fler från skolledningen, bland annat någon som han presenterar som ”Anneli”, vilket skulle kunna vara en annan rektor, Anneli Malmberg Hedlund. Dock är det enbart Ola Lagerström som talar.

– Flygblad får inte delas ut, det står fast, säger Lagerström.

Offensiv läser då upp JO:s beslut i korthet i telefonen inför de närvarande från skolledningen och frågar på nytt om de vill stå fast vid deras beslut, vilket Lagerström säger att de gör.

Offensiv har gjort allt som går att göra för att få skolledningen att rätta till sitt fel. Än mer anmärkningsvärt är att de genom rasistisk retorik förhindrar elever att försvara sina och sina skolkamraters rätt att få stanna. Med påståendet att ”det här kan kränka andra elever” tillskriver Ola Lagerström och de i skolledningen han har konfererat med att så kallade ”svenska” elever är någon typ av bondrasister.

– Jag har pratat med flera av mina skolkamrater och det är många som upplever att Ola är lite rasistisk, säger Hussein.

Om det är så, är frågan hur en sådan person har kunnat bli rektor på Introduktionsprogrammet på en kommunal gymnasieskola. Nästa steg bland eleverna diskuteras just nu: antingen en demonstration för elevdemokrati mot skolledningen eller en organiserad skolflytt. Nu är det viktigt att alla elever på Rudbeck står tillsammans mot skolledningen och deras försök att splittra skolan i flyktingar och rasister. Faktum är att på många skolor runt om i Sverige organiserar elever på tisdag skolstrejk mot utvisningar och dessa elever är av alla olika etniciteter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!