Remiss om privata universitet läggs på is

2013-11-04 14:24:45
Efter hård kritik från landets universitet och högskolor skjuts remissen om att privatisera dem upp.

En mängd lektorer och professorer har riktad skarp kritik mot förslaget om stiftelseägda universitet. Främst riktar sig kritiken mot att det öppnar upp för bolagisering att det hotar forskningens kvalité och dess obero­ende samt att det innebär konsekven­ser för anställda och reglerna kring stiftelsernas ekonomiska redovisning till staten.
Universitetskanslerämbetet anser också att det hotar förutsättningarna för elevernas rättssäkerhet. Även Sveriges förenade studentkårer anser att förslaget är högst bristfälligt.
Därför skjuts nu remissen fram sex-tolv månader, eftersom vissa delar ”måste utredas mer”.
Mest missnöjd är nog utbildnings­minister Jan Björklund (FP), som säger att ”de som är emot stiftelseidén har fel”.
Klasskoleministern vill nog hellre se en utveckling i likhet med den i Karlstad, där en norsk miljardär vid namn Olav Thon som aktivt stödjer rasistiska Fremskrittspartiet nyligen promoverades till hedersdoktor på Karlstads universitet.
Detta inte på grund av att han på något sätt har gett stöd till universitetet, eller haft undervisning (utöver en föreläsning), eller egentligen har gjort något särskilt alls för själva universitet.
Det är något han köpt till sig, eftersom Karlstad universitet just drivs som ett bolag, som regeringens uppskjutna remissförslag vill förvandla alla landets högskolor och ­universitet till.
Det leder just till att sådana här utnämningar inte väljs av en framröstad fakultet av de mest kunniga på sitt område, utan av bolagschefen. I ­detta fall rektorn på universitetet.
Flera av professorerna bojkottade utnämning­en, eftersom FrP:s värderingar står i bjärt kontrast mot universitetens aspekter angående öppenhet och mångfald.

Remissförslaget borde inte skjutas upp, det borde skrotas helt och hållet. Privatiseringshetsen som sveper fram över Sverige likt veckans storm måste upphöra, om samhällets alla funktioner såsom skola, vård och omsorg ska bli likvärdiga och tillgängliga för alla. Bara en enad proteströrelse kan frambringa ett stopp på dagens högerpolitik.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!