Repressionen blir värre efter AKP:s valseger

2014-04-24 12:41:42
Efter den ekonomiska krisen i Turkiet omkring år 2000 lyckades AKP samla alla väljare från högerflygeln under sitt paraply. Främst innefattar detta handlare i små städer och landsbygden, statstjänstemän från medelklassen, nyliberaler, gamla ”vänster”-kolumnister som för länge sedan har gett upp och möjligen de som följer dem samt oligarkin, som faktiskt representerar Västimperialismens intressen inom landet.

Redan från första valsegern för AKP gavs all statsmakt till klasserna som de representerar, inkluderat dvissa mediaorganisationer som tv-kanaler och tidningar. Konceptet sekularisering, som aldrig riktigt har etablerat sig i landet, darrade under den reaktionära ideologin.
Med en ekonomisk modell som baserar sig på konsumtion via lån och krediter brukade massorna leva med skulder, vilket nödvändiggjorde en ”stabil politisk situation”.
Landet blev beroende av USA-dollar från utländska investerare, och i gengäld blev den turkiska staten en apparat för Västimperialismens intressen i Mellanöstern som stödde radikala islamister och uppmanade till än mer segregering inom nationernas gränser.

AKP-väljarna stannade även i detta lokalval kvar inom AKP:s led, eftersom de blivit vana att leva med skulder och konstant blir matade med statsfinansierade pengar, vilket ytterligare spär på det reaktionära och ideologiska hatet mot alla former av vänster-, demokrati- eller sekulära rörelser.
AKP fick med hjälp av valfusk  43,3 procent av rösterna och valdeltagandet var 87,1 procent, jämfört med förra valet där partiet fick 49,8 procent av rösterna med ett valdeltagande på 88,4 procent.

Vad som väntar efter valen och  som Erdoğan slog fast i sitt avskräckande eftervalstal, är en ännu större statskontroll, fler våldsamma attacker mot alla former av fredliga protester, förtryck och terror mot ”oppositionen”, krigshot och ännu hårdare ekonomiska åtstramningar under de nästkommande månaderna.
Vad som är avgörande för framtiden är kampen som revolutionärerna kommer att stå för. Den första utmaningen kommer bli att kunna få fira 1 maj i Taksim, vilket redan har förbjudits av Erdoğan för proletariatets del!
Det är dock uppenbart att 1 maj i år kommer att vara ännu mer politiserat efter protesterna i Geziparken och efter dessa mycket ifrågasatta val. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!