Resa genom terror och mörker

2014-10-01 14:38:35

foto: Pressbild Spångas Orkester


En djupdykning ner i psykets mörkaste vrår. Pjäsen Under tiden sover dom andra tar dig igenom neuroser, pålningar, depressioner och terror som lämnar ett starkt eftertryck.

Utan att avslöja handlingen för mycket, som förvisso inte är en sammanvävd handling utan uppdelad i olika segment med nya karaktärer som har olika psykiska besvär, tar Under tiden sover dom andra med dig på en resa som verkligen gör en berörd.
Den skildrar olika fenomen och historiska begrepp, som till exempel pålning (där den döende inte skulle gå igen efter döden) och neuroser (förr definierat som nervsjukdomar av typen paralys, spasmer, koma, sömnstörningar, mani etcetera och senare också psykosomatiska störningar, som hysteri, migrän, hypokondri och så vidare). Begreppet neuros används sällan idag, mer än svepande och generaliserande.

Mellan de olika segmenten tar pjäsens smått galna narrator, spelad av Anna Belstock, dig igenom med små berättelser som introducerar nästa akt i föreställningen (när hon inte stirrar in i folks ögon och ser smått psykotisk ut, fast på ett bra sätt).
Ett utav segmenten är en kort interaktiv del där en doktor vid namn Augustine ger åskådarna diagnoser. Jag var själv en av dem som fick gå fram och bli diagnostiserad. Hon gav mig piller i handen, och när jag invände med att ”nog brukar man skriva ut recept?” sade hon att ”oroa dig inte för det!”.
Augustine visade sig senare vara en förrymd mentalpatient.
I programbladet kan man läsa kort om Augustine, som levde under 1800-talet. Hon var en medicinsk kändis, där flera olika läkare och andra varje vecka kom för att studera henne på sjukhuset Salpetriere Hospital i Paris. Men när hennes läkare dog försvann också Augustines symptom mystiskt.

Under tiden sover dom andra gjorde ett starkt intryck på mig under resans gång. Den lämnade mig berörd och tagen, och jag sögs in i det mörker och den känsla av terror som föreställningen skapade. Jag kan varmt rekommendera den för alla som vill utforska psykets allra mörkaste delar. ■


Under tiden sover dom andra
Skriven och regisserad av:
Frida Spång, bearbetad och framförd av Spångas Orkester.Baserad på fria tolkningar av historier av bland andra H.P Lovecraft, Bram Stoker, Lewis Carrol, Neil Gaiman samt samlade faktatexter.

Ensemblen:
Frida Spång
Maja Frykberg Andersson
Hjalmar Wide
Rasmus Gisby
Anna Belstock

Spelas på: SITE, LM Ericssons väg 26 (T-bana Telefonplan) till och med den 30 november.
För mer info: www.spangsorkester.com