Resenärer & förare rasar mot Arriva

2013-02-20 12:56:19




Inställda turer, förseningar på en halvtimme och bussar som måste bytas ut mitt på vägen. Så ser det ut i kollektivtrafiken i Stockholm ­norr­ort sedan Arriva tog över i januari.
– Vi blir utskällda av nästan varenda resenär, berättar bussförare för Offensiv. De har själva protesterat mot nya sämre villkor.


– Buss 613 är försenad varje dag. Antingen kommer den inte alls eller så är den jättesen, berättar Veronica och Jasmine som går på Täby friskola.
– Ringlinjen 604 från och till Danderyds sjukhus är också alltid sen. Folk är riktigt förbannade.
Lars-Erik Storstad läser på naprapathögskolan och har fått vänta en halvtimme flera morgnar:
– Då måste jag ringa in till skolan och meddela att inbokade patienter får vänta. Många resenärer berättar att de ringt eller mejlat in men att inget händer.

Offensiv har talat med många förare som är upprörda. När radiostationen Radio 1 sände om Arriva förra veckan var det över 50 förare som ringde in.
– Linjerna har klämts ihop ännu mer sedan Arriva tog över. Tidigare kunde vi ha 6-7 minuter vid vändhållplatsen, nu är det 1-2 minuter och vi är ofta redan sena, berättar en förare.
– Det är vi som är ansiktet utåt och därför får skäll. Du har väl inte träffat en enda nöjd förare? säger en förare vid ett annat garage.
Ytterligare en förare berättar om 23 inställda turer av totalt 56 i söndags. En annan säger att han slutat använda klocka. En tredje står och väntar på sin buss som skulle avgått för två minuter sedan.

– De som skäller
på oss ser inte de verkliga problemen, att det är politikerna och de privata utförarna som orsakar kaos och förseningar. Arriva lovade tätare turer utan tillräckligt många bussar och förare, säger en förare.
Klagomålen från resenärer har ökat med 700 procent och bara hälften av bussarna i Norrort har kommit i tid, visar även SL:s (Storstockholms Lokaltrafik) egna mätningar. Flera bussar har blivit stående med bensinbrist på grund av tekniska fel.
Österåkers kommun, som styrs av Moderaterna, chartrade till och med egna bussar för att köra eleverna till skolan.

Privatiseringar bakom trafikkaos

Samtidigt har Arriva försämrat arbetsmiljö och villkor för förarna.
– Stressen har ökat enormt. Vi vet ju inte ens om bussen vi ska köra kommer eller inte.

En stor del av förarna har inte fasta jobb.
– De är beroende av timmisar som kan bli uppringda dygnet runt. De måste vara beredda att rycka in inom en halvtimme, annars kanske de inte får jobba den kommande veckan, berättar en förare.
– De behandlar facket som skit och försöker skrämma fackligt aktiva, säger en annan.

Kommunal, som organiserar förarna, har visat hur Arriva bestraffar förare med varningar. I januari slogs nytt rekord, med över 10 varningar på en månad.
I förra veckan hölls ett protestmöte med närmare 100 förare på Råstagaraget. Kommunal har nu kallat Arriva till förhandlingar.
Arbetsmiljöverket har efter en inspektion torsdagen den 14 februari gett Arriva ett föreläggande om att förbättra arbetsmiljön.
SL jublade när Arriva tog över, för att bolaget var så billigt. Det har fortsatt under årets skandaler, men på sistone har t o m SL tvingats rikta viss kritik mot inställda bussar och brister i arbetsmiljön.
Symbiosen mellan SL och Arriva var övertydlig sedan ett tåg på Saltsjöbanan mitt i natten kraschat in i ett bostads-hus. De båda anklagade den städerska som fanns på tåget för stöld och sa med samma formuleringar att hon var ansvarig. De backade först när polisen tydligt förklarat henne oskyldig.
Fackförbundet Sekos ansvariga på Saltsjöbanan visade efter händelsen hur de påpekat brister i både säkerhet och arbetsmiljö utan att de åtgärdats.
SL fungerar även här som försvarsadvokater för Arriva, av det skälet att politikerna vill ha billigast möjliga bolag. Fackligt aktiva bussförare har varnat för att Arrivas bud låg en tredjedel under de andra bolagen.

Arriva är precis som Carema inom äldreomsorgen, en symbol för ett kapsejsat system där företagen hela tiden bjuder under varandra på brukarnas och de anställdas bekostnad.
Samtidigt är det ironiskt att Moderaterna och andra privatiseringsfundamentalister försvarar Arriva som ägs av helstatliga tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn.
Kampanjen Välfärd utan vinst gäller inte enbart vård, omsorg och skola, utan även kollektivtrafiken.
Privatiseringskaoset måste rivas upp och ersättas med en massiv satsning på kollektivtrafiken, för resenärer, anställda och miljön.
Per-Åke Westerlund

 Arrivas miljardaffärer▼

  • Arriva var 24 respektive 33 procent billigare än alla andra bolag när de vann två jättestora anbud hos SL.
  • Arriva tog över Tvärbanan, Nockebybanan, Saltsjöbanan samt busstrafik i Bromma, Solna/Sundbyberg och Sollentuna sedan i augusti och Roslagsbanan och busstrafik i Norrort sedan 1 januari.
  • Affären var på 11,7 miljarder kronor och gäller i åtta år.
  • Arriva driver också Botniatåg, som hittills i år ställt in trafiken mellan Umeå och Luleå.
  • Arriva är sedan 2010 ett helägt dotterbolag till Deutsche Bahn, d v s den tyska staten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!