Resursskolor utan resurser

2013-08-31 08:41:45


Kritiken mot skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) var överväldigande.

”På resursskolorna har lärarna sagt ’Vet du vad ditt barn KAN?’ istället för ’Vet du vad ditt barn inte kan?’, som vi får höra på andra skolor”.

Flera hundra personer, främst föräl­drar och elever, samlades den 22 augusti utanför stadshuset i Stockholm. Det fanns en påtaglig ilska bland de som deltog på protesten. Främst var den riktad mot skolborgarrådet ­Lotta Edholm (FP).
Edholm har stått i spetsen för de senaste attackerna på elever med behov av särskilt stöd. Föräldrarna till dessa elever fick först några dagar innan skolstarten reda på att ­reglerna för bidrag till elever med särskilda behov har ändrats. Med andra ord; försämrats. Edholm menar att det i själva verket är en omfördelning, då pengarna istället går till ”vanliga” skolor som på så sätt kommer att ha mer resurser till att skapa en bra skolmiljö för dessa elever. Men hon igno­rerar med detta de problem som redan finns på nästan alla Sveriges skolor: för stora klasser och ett stressigt klimat för både lärare och elever – för att bara nämna två.

Det är just i sådana här klimat som elever med exempelvis ADHD och Aspergers syndrom, vanligtvis inte klarar av att fokusera. De behöver ofta en lugn miljö med starka rutiner och förutsägbarhet.
1 500 elever sökte bidrag inför terminstarten. Av dem nekades hela 1 000 elever och de 500 bidrag som beviljades var i många fall kraftigt reducerade, och i vissa fall halverade. Resursskolan Liljanskolan fick bara två dagar innan skolstarten veta att de inte kommer att få nog med pengar för att kunna fortsätta att bedriva en verksamhet.

Under protesten utanför Stadshuset talade många upprörda föräl­drar och elever.
– Målet med den här manifestationen är att riva upp beslutet, sa Bente Danielsson, en av initiativtagarna till protesten.
– Mitt barn har inga problem. Skolan har problem!, fortsatte hon.
De elever som höll tal var också tydliga med vad de tyckte om beslutet.
– Jag ville bara säga att Lotta säger att hon sparar, men man sparar genom att alla mår bra, sa exempelvis Leo, som själv går på en resursskola.
Talkörer som ”Lotta sparar, barnen betalar!” och ”Stäng inte ute ­våra barn!” ropades under protesten. När manifestationen sedan gick för att överlämna ett brev till Edholm ­skickade hon, istället för att själv ta emot brevet, ner kollegan Karin Hasselblad. Hasselblad meddelade att Edholm precis hade kommit ut från ett ­möte, och därför inte kunde komma ner – något som möttes av utrop som ”Fegis!” och ”Du borde skämmas, Lotta!”.

Offensiv pratade med Eva-Lena Sydäng, en förälder med barn i behov av särskilt stöd, som nu drabbas av nedskärningen.
– Den här nedskärningen kommer att drabba alla barn, även barn utan diagnoser, eftersom man nu buntar ihop alla barn utan tanke på den påverkan det har. Alla skolor känner är i chock över det här beslu­tet. Strategiskt gjort av politikerna att meddela och genomföra beslutet så kort tid innan skolstart.
– Vi har varit ute mycket i media för att sprida detta, och nu är det bara att hoppas på resultat. Fackföre­ningarna har tyvärr inte engagerat sig så mycket i den här kampen. Men detta är nog bara början på en längre resa med återkommande attacker.
– Nu ger sig politikerna på fel grupp. Vi är föräldrar som är vana att fajtas och kämpa för resurser. Vi har kämpat för det förut och vi ska göra det igen!

Anna Löfgren
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!