REVA måste bort!

2013-03-07 13:36:47


Många stannade för att delta i protesten som hölls mot REVA på T-Centralen i Stockholm i helgen.

Protestaktionen mot polisens rasistiska REVA-kontroller och jakt på papperslösa flyktingar fick applåder och stöd från hundratals åhörare vid T-centralens tunnebanespärrar mot Centralstationen mitt i fredagsrusningen.

Närmare hundra personer anmälde att de vill bli aktiva i Studenter mot rasism. Både TV4- och ABC-nyheter­na samt många andra media bevaka­de protestaktionen.
Aktionen, som arrangerades av Asylrörelsen Stockholm och Studen­ter mot rasism, fick ett oerhört gehör; klungor av förbipasserande anslöt i talkörer som ”Jalla jalla – REVA ska falla”.
– Många papperslösa flyktingar gömmer sig för att de helt enkelt ­inte kan återvända; demokratikämpar som inte vill kastas i fängelse, föräl­drar som inte vill ta sina barn till en krigszon eller se sin familj splittras (många beslut av Migrationsverket splittrar familjer och barn från föräl­drar), gamla och sjuka etc, ­förklarade Mattias Bernhardsson, som talade för Asylrörelsen Stockholm, men som också är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet ­Socialisterna i Haninge. Hans appell avbröts av flera applåder.
– De lever idag under väldigt ­svåra förhållanden – i små rum och kyffen, en dag här och en vecka där. Nu med REVA vågar många inte röra sig ute alls eller uppsöka vård då polisen letar efter dem där också.
–  Tillåts regeringen behandla en grupp människor på det här sättet, kommer de snart att behandla ­andra på samma sätt, sa Mattias.

Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm talade om papperslösas situation idag, om hur många utnyttjas till max av arbetsgivare. Han talade också om REVA som ett politiskt utspel som pekar ut ­papperslösa flyktingar och leder till rasism.
Ruben Derkert, Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter mot rasism, talade om hur drygt 70 000 varslades under förra året medan företagen gör miljardvinster och att REVA samt ökad rasism är uttryck för samma högerpolitik.

Gränspolisens dagliga
REVA-uppställning var inte där under ­aktionen – ett tecken på den starka opinionen som manifesterades i spontan uppslutning i protestaktionen. Men beredskapen att ingripa mot kontroller med civil olydnad var stark och kunskaperna om hur man kan gå till ­väga spreds genom megafonen och mass­flygbladsutdelning.
De rasister som på nätet sagt att de skulle dyka upp för att störa aktionen syntes inte heller till.
– Nu fortsätter protesterna. Vi uppmanar alla att delta på Rädda Barnens Ungdomsförbunds demonstration nästa lördag (den 9 mars). Fler aktioner kommer också att annonseras av Studenter mot rasism och Asylrörelsen Stockholm.
– REVA måste bort! avslutade Ruben Derkert.
Enzo Costa
På flera platser i landet genomförs demonstrationer mot utvisningar och REVA (Rättsäkert och Effektivt Verkställighetsarbete) den 9 mars. Bakom REVA-projektet står myndigheter och regeringen . Det finns ett växande motstånd mot REVA, vilket protesten i Stockholms tunnelbana fredagen den 1 mars och demonstrationen i Göteborg dagen efter gav besked om.
• Stoppa REVA
– demonstrera den 9 mars!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!