Rika länderna tar emot få syriska flyktingar

2016-04-06 11:56:54
Bara drygt 1 procent av de fem miljoner syrierna på flykt utanför landet har välkomnats av Europas regeringar. Hjälporganisationen Oxfam och FN:s flyktingorgan UNHCR kräver därför att världens rikare länder erbjuder bosättning åt minst 10 procent av flyktingarna från Syrien.

Den 30 mars höll UNHCR en konferens i Genève som behandlade frågan om de syrier som befinner sig på flykt i världen och det ansvar som världens länder ska ta för att hjälpa dessa människor.
Enligt Oxfam och UNHCR är tio procent av de syriska flyktingarna, drygt 481 000 människor, särskilt sårbara och därmed i ett extra stort behov av skydd och hjälp.
Världens rika länder har bara tagit emot 1,39 procent av alla syrier på flykt. Enligt Oxfams rapport har bara tre av världens länder – Kanada, Tyskland och Norge – gett ett nytt hem till fler syriska flyktingar än det som räknas som en rimlig andel jämfört med ländernas ekonomier.
Oxfam kräver också säkra flyktvägar in till Europa.
Sedan 2014 har fler än 7 500 människor dött i försöken att resa in i Europa över Medelhavet, då det inte finns några säkra, lagliga vägar att ta.

Under en konferens inom Europas gränser och bland politiker från hela världen är det lätt att se flyktingarna som enbart siffror, men faktum är att varje siffra är en enskild individ med mänskliga rättigheter och ett eget livsöde. Det handlar inte bara om solidaritet, utan om flyktingarnas rättighet att leva ett tryggt liv eller att överhuvudtaget överleva.
Asyl måste bli en självklar rättighet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!