Rikshems tomma löften

2017-04-05 17:49:33


”Det känns tryggt” – Niklas Nordström (till vänster), S-kommunalråd i Luleå.

Det första bostadsbolaget har anslutit sig till Bostad Luleå.

Bostad Luleå startade den 1 oktober 2016 och är en kommunal bostadsförmedling där tanken är att samla de olika hyresvärdarna på en plats. För att täcka administrativa avgifter är det för sökande avgiftsbelagt att stå i kön, för hyresvärdar är det en gratistjänst. Trots detta har få bostadsbolag anslutit sig, hittills är det bara det kommunala bostadsbolaget Lulebo som förmedlar sina lägenheter via kön. I samband med en av de mest lönsamma fastighetsaffärerna 2015 (för köparen), där Rikshem förvärvade 1 600 lägenheter från Lulebo, lovade bolaget att ansluta sig till kön. Ett löfte som än så länge inte har blivit verklighet.
Först ut att ansluta sig kan istället bli Heimstaden som nu diskuterar att låta Bostad Luleå förmedla ca 400 studentbostäder av sitt totala bestånd på 1 300 bostäder, även de köpta av Lulebo förra året.
Förutom att tusentals lägenheter numera förmedlas efter fastighetsägarens tycke istället för genom en offentligt kontrollerad kö, så har utförsäljningarna inneburit
att det populära systemet med bofonder, där hyresgästerna delvis styr underhållet, har avskaffats. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!