Riv Fort Europas slavmurar

2018-02-05 13:49:21

foto: Irish Defence Forces / Wikimedia Commons
Den fruktansvärda flyktingpolitiken måste få ett slut.

Strax innan årets slut avslöjades på nytt att afrikanska flyktingar såldes som slavar i Libyen – en slavhandel som EU var direkt medansvarig till, efter att ha gjort Libyen till Fort Europas yttre gränspost. Uppgifter från bland annat CNN, som ”följt pengarna”, gör gällande att denna vidriga människohandel har förgreningar långt utanför Libyens gränser.

I början av året vittnade flyktingar från Nigeria i ett reportage gjort av brittiska BBC den 2 januari om att de efter att ha gripits av myndigheterna i Libyen fördes till fångläger och tvingades arbeta som slavar i månader – inom jordbruk och på byggen – innan de fördes bort och dumpades i öknen.
Det är samma myndigheter som EU betalar för att flyktingarna inte ska kunna nå Europa utan bli kvar i Libyen. Redan för två år sedan kom det uppgifter om att afrikaner såldes som slavar i Libyen, alltså minst ett år innan EU beslutade att betala och beväpna Libyens så kallade regering, myndigheter och miliser för hålla flyktingarna som fångar och slavar. Därefter har situationen för flyktingar i Libyen bara blivit värre.
”De många berättelser vi har fått höra ger en bild av att slavhandeln tycks ha blivit en del i det libyska interneringssystemet. Och det är knutet till något som har pågått mycket längre: en mörk, men blomstrande bransch där migranter utpressas för pengar av människohandel och fängelsevakter”, konstaterade BBC.

Bygget av Fort Europa med stängda gränser och en brutalisering och militarisering av flyktingpolitiken har fått det resultat som EU-regeringarna önskade. Allt färre av världens dryga 65 miljoner flyktingar kan söka asyl och skydd i något av EU:s medlemsländer.
Ifjol halverades antalet flyktingar som lyckades nå Europa genom att korsa Medelhavet. Särskilt stor var minskningen under andra halvan av året då EU med hjälp av libyska myndigheter och olika beväpnade maffialiknande grupper nästan stängde en av de få vägar som fanns till Europa – men till ett oerhört mänskligt pris.
År 2017 blev Medelhavet en grav för ytterligare 3 120 människor på flykt. En av 50 flyktingar som korsade Medelhavet dog eller rapporterades saknad ifjol, år 2015 var de mindre än 1 av 200.
Årets två första veckor kom ytterligare 200 människor att dö när de med båt från Libyen försökte nå Italiens kust och Europa.

Den korrupta libyska kustbevak­ningen, som betalas och beväpnas av EU, samarbetar med människo­smugglarna.
”Överenskommelser mellan den libyska kustbevakningen och smugglare indikeras med markeringar på de båtar som tillåts att passera libyska farvatten utan att stoppas,”, skriver Amnesty International i den skakande rapporten Libya’s dark web of collusion, som publicerades i december ifjol. Rapportens slutsats är att europeiska regeringar är medansvariga till de systematiska övergrepp och utnyttjanden som den libyska kustbevakningen, libyska myndigheter och smugglare utsätter flyktingar och migranter för.
Under 2017 tillfångatog den libyska kustbevakningen uppemot 20 000 flyktingar till havs och förde dem tillbaka till de helvetiska fånglägren i Libyen eller sålde dem till smugglare som pressade flyktingarna och deras anhöriga på pengar för att släppa dem fria.
I de libyska flyktinglägren, som EU menar är flyktingförvar i de libyska myndigheternas regi (EU har gett det libyska inrikesdepartementet pengar för att finansiera lägren), utsätts flyktingar för systematisk tortyr, sexuella övergrepp och utnyttjas som slavar.
I Amnesty Internationals rapport vittnar flyktingar om hur de antingen ”själva utsatts för eller bevittnat tortyr, tvångsarbete, utpressning och olagligt dödande – övergrepp utförda av myndigheter, människohandlare, väpnade grupper och miliser.”
Flyktingar som Amnesty har intervjuat beskriver den ”exploateringscykel” som innefattar vakter, smugglare och den libyska kustbevakningen.
Efter att CNN i november ifjol hade visat en video från en slavmarknad i Libyen försökte EU:s pampar rädda ansiktet genom att lova att EU under 2018 skulle ta emot 10 000 flyktingar från Libyen. Det är ett löfte som är skrivet i sand och som dessutom bara skulle ge en bråkdel av de uppemot 1 miljon flyktingar och migranter som idag finns i Libyen en chans att komma till Europa.

EU:s och den italienska regeringens samarbete med Libyens så kallade regering (som bara kontrollerar en liten del av landet), olika miliser och krigsherrar (inklusive Khalifa Haftar, som leder en annan rivaliserande ”regering” och som kontrollerar östra Libyen), bidrar till att skapa ytterligare kaos i ett Libyen som våldsamt faller samman.
Stoppa EU:s nykoloniala politik mot flyktingar och fattiga. ■

RS och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan. 
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna – låt storföretag, banker och rika betala.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!