Riv upp beslutet om kärnkraften

2010-06-24 14:03:33
Torsdagen den 17 juni rösta­de riksdagen ja till ny kärnkraft. Istället för offentliga in- vesteringar i förnyelsebar en­ergi – vars teknik står redo att börja användas – väljer regeringen att öppna upp för dyr, smutsig och inte minst farlig kärnkraft.

Beslutet gick igenom med knapp majoritet, 174 röstade ja och 172 röstade nej. Beslutet innebär att nya kärnkraftverk får byggas i takt med att gamla verk stängs och antalet reaktorer får inte överstiga dagens tio.
Riksdagen har därmed kört över resultatet av folkomröstningen 1980. Då röstade folket om tre olika avvecklingsalternativ; möjligheten att bygga nya kärnkraftverk, som nu har godkänts av riksdagen, fanns inte med. Efter 1980 har alltså samtliga regeringar struntat i folkomröstningens resultat, att kärnkraften ska vara avvecklad till 2010. Det är Centerparti­ets omsvängning som gjort det möj- ligt för regeringen att förespråka nya reaktorer. Fram till nyligen var partiet en svuren fiende till kärnkraft.
De rödgröna säger nu att om man vinner valet kommer förbudet mot ny kärnkraft tillbaka, men man kommer inte att avveckla någon reaktor under nästa mandatperiod.
– Vår bedömning är att det inte går före 2015, sa Tomas Eneroth (S), till NSD den 18 juni.
Detsamma sa Kent Persson (V), med motiveringen:
–Vi kan inte riskera jobben.

Tillsammans med offentliga investeringar i utbyggnad av rena och förnyelsebara energikällor, kan smutsig kol- och kärnkraft progressivt fa­sas ut – utan att jobben hotas. En ut- byggnad av klimatvänliga alternativ skulle inte bara rädda, utan också ska­pa jobb. Det är satsningar vi måste kämpa för.
Kärnkraften är ingen förnyelsebar energikälla, då uranet tids nog kommer att ta slut. Dessutom är kärnkraf­ten farlig och kan aldrig bli 100-pro- centigt säker, en risk för härdsmälta finns alltid. Och även vid helt vanlig drift släpper ett kärnkraftverk ut radioaktiva ämnen i luften och haven.
Det finns mycket bättre alternativ, med teknik som är redo att börja användas idag – problemet är att kortsiktiga vinstintressen hos de stora fö- etagen står i vägen.
Det krävs kamp för både jobben och klimatet. Massiva satsningar på alernativa energikällor som sol-, vind- och vattenkraft är vägen framåt.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!