Riv upp privatiseringen av Apoteket

2009-02-11 19:23:09
Från den 1 juli i år kommer Apotek att börja säljas ut. När högerregeringen bestäm­de sig för att privatisera Apoteket var det ett led i strävan att privatisera hela sjukvårdssektorn i Sverige.

Regeringen vill sälja ut hälften av Sveriges nära 1 000 apotek till privata äg­are.
Högeralliansens partier slår på samma trumma som vanligt och påstår att konkurrens är bra och att den så kallade fria marknaden leder till prissänkningar. Det är inte sant. Priserna i Norge ökade när deras apotek privatiserades. Hur hänger det ihop med alliansens påstående att det ska bli billigare?
Regeringens egen utredning visar att Sveriges apotek har lägst marginal i Europa innan privatiseringen, det vill säga att de lägger på minst vinstpåslag på läkemedlen.

En apotekare måste kunna ge o­beroende råd till sina patienter, men nu hamnar vi i den situation då det ligger i hans/hennes intresse att sälja produkterna till ”kunden”. Rådgivningen blir subjektiv. Det kommer också att leda till ökade påtryckningar från läkemedelsbolag om att sälja just deras märke istället för den generiska formen som innehåller samma aktiva ämne men som är mycket billigare.

Vill socialminister Göran Hägglund (KD) att det ska likna det ameri-kanska systemet där en 30-sekunders TV-reklam ersätter läkarens 7-åriga utbildning?
Dessutom är det så att många apotek i glesbefolkade områden inte kommer att kunna privatiseras, eftersom de går med förlust men ändå uppfyller en viktig samhällsfunktion som räddar liv.
Många andra kommer att behöva begränsa sina utbud för att kunna gå med vinst. Slutligen blir det så att högern säljer ut de lönsammaste apoteken i storstäderna samtidigt som de mindre blir kvar i skattebetalarnas ägo för att subventioneras om de inte stängs helt.

Privatiseringen ligger vare sig i individens eller samhällets intressen, alla människor har rätt till sin hälsa o­avsett inkomst.
Fredrik Reinfeldts regering har omvandlat patienten till kund och satt vinsten i centrum.

John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!