Regeringen vill sälja ut hälften av Sveriges nära 1 000 apotek till privata ägare.
Högeralliansens partier slår på samma trumma som vanligt och påstår att konkurrens är bra och att den så kallade fria marknaden leder till prissänkningar. Det är inte sant. Priserna i Norge ökade när deras apotek privatiserades. Hur hänger det ihop med alliansens påstående att det ska bli billigare?
Regeringens egen utredning visar att Sveriges apotek har lägst marginal i Europa innan privatiseringen, det vill säga att de lägger på minst vinstpåslag på läkemedlen.
En apotekare måste kunna ge oberoende råd till sina patienter, men nu hamnar vi i den situation då det ligger i hans/hennes intresse att sälja produkterna till ”kunden”. Rådgivningen blir subjektiv. Det kommer också att leda till ökade påtryckningar från läkemedelsbolag om att sälja just deras märke istället för den generiska formen som innehåller samma aktiva ämne men som är mycket billigare.
Vill socialminister Göran Hägglund (KD) att det ska likna det ameri-kanska systemet där en 30-sekunders TV-reklam ersätter läkarens 7-åriga utbildning?
Dessutom är det så att många apotek i glesbefolkade områden inte kommer att kunna privatiseras, eftersom de går med förlust men ändå uppfyller en viktig samhällsfunktion som räddar liv.
Många andra kommer att behöva begränsa sina utbud för att kunna gå med vinst. Slutligen blir det så att högern säljer ut de lönsammaste apoteken i storstäderna samtidigt som de mindre blir kvar i skattebetalarnas ägo för att subventioneras om de inte stängs helt.
Privatiseringen ligger vare sig i individens eller samhällets intressen, alla människor har rätt till sin hälsa oavsett inkomst.
Fredrik Reinfeldts regering har omvandlat patienten till kund och satt vinsten i centrum.
John Tumpane