Rocío: ”Det började med att några få stannade”

2011-05-26 12:24:30
Rocío är aktiv i Colectivo Feminista Tejedoras och har varit med i rörelsen som kallas M-15 från början.

– Deltagandet i demonstrationen den 15 maj var överväldigande. Den slutade här på Puerta del Sol och några satte sig ner och stannade hela natten, berättar Rocío.

Men polisen gick in mot de som satt kvar samma natt och arresterade flera. En provokation som ledde till att flera samlades dagen därpå. De tog dit tält och började hålla stormöten.
– Men det här är bara en del i kampen. Den här rörelsen vill egentligen ingenting konkret. Rörelsen ställer sig emot det valsystem som försvårar för mindre partier att kandidera, PP och PSOE representerar inte oss. Men det är också en manifestation mot hela systemet, förklarar Rocío.
Hon berättar vidare att de ville organisera sig utan partier och fackföreningar för att kunna vara mer kreativa, men säger samtidigt att det är komplicerat.
– Det finns en förvirring kring facket. UGT och CCOO är mer radikala, men många känner att facket inte heller representerar oss.

– Vi kommer att stanna här en vecka till och fortsätta att organisera oss både lokalt och med rörelsen i de andra städerna. Sedan kommer vi att sprida oss ute i förorterna och driva mer konkreta krav, förklarar Rocío.
Rocío, som är aktiv feminist, berättar också vilken roll de autonoma feministiska grupperna spelar i rörelsen och hur de stärkts av den kollektiva kampen.
– För kvinnor finns många orättvisor, säger Rocío och beskriver bland annat hur gravida diskrimineras på arbetsmarknaden, att den 14 veckors föräldraledighet som regeringen lovat inte har införts, kvinnor tjänar mindre än män samt har sämre anställningar och tar även mycket mer ansvar för hem och barn.
– Vi behöver sociala förbättringar, som förlängd föräldraledighet och rätten till abort som i praktiken är mycket begränsad. Men nedskärningar och pensionsreformen (la reforma laboral) slår också hårt mot kvinnor som har en sämre ställning på arbetsmarknaden, berättar Rocío.

– Det här är också en kamp mot könsroller och homofobi, säger hon avslutningsvis.
Intervju: Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!