Rör inte vår a-kassa

2006-11-08 15:41:23
”Vad vill vi ha? Politisk strejk”, skallade de cirka 400 deltagare som samlats till det första så kallade Måndagsupproret, som ska samlas varje måndag kl 18 på Mynttorget utanför riksdagen mot regeringens attack på a-kassan.

Bland de oväntat många demonstranter som samlats i höstmörkret på ett rent gräsrotsinitiativ minglade kommunalare i röda ”Vi tar fajten”-jackor med syndikalister och vänsterungdomar.

Låglönemarknad

Snabbt hade också en stor del av demonstranterna utrustat sig med den Rör inte a-kassan-knapp, som såldes av medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna.
– De vill skapa en låglönemarknad med otrygga arbetsvillkor och svälta de lågavlönade ut ur fackföreningarna, sade den första talaren Lena Ezelius, ordförande i Kommunal sektion 26.

”Folk vill agera”

– Folk är förbannade och vill agera. På flera arbetsplatser vill LO-anslutna också gå med i vår politiska strejk den 15 november, berättar syndikalistiska SAC:s tf generalsekreterare Moa Norell, som i sitt tal betonade att fackens mål måste vara att stoppa a-kasseförslaget.
Samma dag blev det klart att tunnelbaneklubbarna Seko klubb 119 och Seko klubb 20 fått polistillstånd för en a-kassedemonstration med samling på Sergels torg kl 16 onsdag 15 november.
– Vi kommer att ansluta oss om LO genomför en manifestation den 14 december, men det är egentligen alldeles för sent. Vi måste bygga upp proteströrelsen redan nu, säger Jannis Konstantis, vice ordförande i klubb 119.
Troligen kan också någon form av samordning ske med syndikalisternas demonstration samma eftermiddag.

Gräsrotsrörelse?

Om inte LO-facken i Stockholm tar snabba initiativ till samordnade protestaktioner kommer utan tvekan en gräsrotsrörelse att byggas upp kring sådana aktioner som Måndagsupproret och tunnelbanefackens initiativ.
I Östergötland planeras på Kommunals initiativ stora fackliga demonstrationer i både Norrköping, Linköping och Motala den 16 november – den dag som regeringen lägger a-kasseförslaget på riksdagens bord. Hela LO-distriktet står redan bakom.
– Vi ska genomföra fackeltåg med peppande appelltal på alla dessa orter, berättar Kommunals samordnare Eva Fornefors, som utmanar Kommunal och alla LO-distrikt i landet om vem som kan genomföra de största protestaktionerna.
Även i Luleå planeras gemensamma fackliga protester den 25 november.
– Jag hoppas att mitt eget fack ska delta, säger Robert Lundkvist, fackligt aktiv i ST på tekniska högskolan i Luleå.
Robert hade inga som helst problem med att få med sig sin egen fackstyrelse på ett brev till TCO-styrelsen som kräver att LO och TCO genomför en politisk strejk och massdemonstrationer den 14 december – dagen för LO:s manifestation.
I Västerbotten stöds kravet på politisk strejk av både verkstadsklubben på Volvo Umeverken och IF Metalls avdelningsstyrelse i södra Västerbotten.
Den namninsamling på internet med kravet Rör inte a-kassan som startats av värmlänningen Anders Malmgren i Karlstad har när detta skrivs samlat 42 845 namn.
Ansvaret vilar nu tungt på ledningarna i LO och TCO att ta vara på denna kampvilja underifrån. Krav måste därför ställas på alla fackavdelningar samt LO- och TCO-distrikt att liksom i Östergötland ställa organisationerna till medlemmarnas förfogande – omedelbart. Politisk strejk och massdemonstrationer i hela landet den 14 december ska vara proteströrelsens kulmen, inte en engångshändelse.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!