”Rör inte vår vårdcentral”

2008-10-08 16:50:51
Fredagen den 3 oktober kl 12 visade de boende på Porsön sin ilska och bestörtning över förslaget att lägga ned Pors­öns vårdcentral.

Hyresgästföreningen, PRO och studentkåren (Luleå tekniska universitet ligger på Porsön) med flera hade med kort varsel samlat ett stort antal boen­de i en protest utanför vårdcentralen. På bara en timme hade ungefär 200 skrivit på protestlistorna mot nedläggningen.

Detta är fjärde gången sedan 1980-talet som denna vårdcentral ho­tas av nedläggning. Kalkylen är dock inte klar och beslutet inte taget.
Porsön är det ”fattigaste” området i Luleå (med lägst medelinkomst) och dessutom det område som har flest utlandsfödda invånare. Här bor mån­ga studenter och många som inte har bil. Det gör det svårt att ta sig till läkare, då det inte går direktbussar till Björkskatan. Porsön har Luleås yngs-ta befolkning, och många barn innebär många sjukdomar och kontroller.

– Jag tycker rent ut sagt att det är skit att politikerna gör så här! De sparar på fel saker. Närheten till vårdcentralen är en trygghet för familjer­na. Jag har själv två barn, säger Rose Bergman från Hyresgästföreningen på Porsön, och fortsätter:
– Vi kommer att driva kampen vidare, inte minst för personalens skull. Jag känner många av dem och många har jobbat här ända sedan vårdcentra­len öppnade. Vi tänker inte låta vårdcentralen flyttas eller läggas ned i det tysta, avslutar Rose Bergman.
Signe Engström
Erland Gadde

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!