Röster från klimatstrejken i Stockholm den 24 maj

Demonstrationen gick från Humlegården till Kungsträdgården.

Uppemot 10 000 deltog på den stora klimatstrejken i Stockholm fredagen den 24 maj. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv fanns på plats, precis som den 15 mars. Nedan följer röster från några av deltagarna på klimatstrejken.

Olle och Morris.

Olle och Morris från Sturebyskolan och Eriksdalsskolan:
– Det här gäller vår framtid. Vi behöver komma fler från skolorna nästa gång. För det behöver vi få ut budskapet mer på skolorna och diskutera gemensamt om att strejka.
– För att rädda klimatet måste vi agera mer mot företag och politiken. Storföretagen tänker bara på sina vinster. Politiken måste säga åt dem att sluta tänka på bara vinsterna, men vi tror inte att de kommer göra det.

Klara, Skeppsholmens Folkhögskola:
– De med makt måste acceptera att de måste göra något. Istället för krig behövs pengarna till klimatet. Annars finns det inget kvar att kriga för.

Tilde, Rakel och Camilla.

Camilla, Rakel och Tilde, Kungsholmens gymnasium:
– På vår skola finns KG Earth, en klimatgrupp som mobiliserar främst genom sociala medier, så halva skolan eller så strejkar. Vi var med även i mars. 
– Frågan är väldigt skrämmande. Att vi ser en direkt påverkan redan nu och att förändringen måste ske nu under vår livstid. Men väldigt coolt att se alla agera tillsammans och gemenskapen i hela världen. 
– Det behövs en stor politisk förändring. Som den New Deal som Cortez i USA har lanserat. Som går emot klimatrasismen. 

Tahzin.

Tahzin, Trosätraskolan i Åkersberga:
– Jag var inte med på förra strejken. Nu är vi många här från min skola, vi hade pratat ihop oss. 
– Vi diskuterar de här frågorna mycket i skolan. Vi har klimatångest. Folk måste bli mer utbildade och regeringen måste ta mer allvarligt på det. Jag har släktingar i Bangladesh och där är det katastrofala översvämningar, barnarbete och farliga industrier, vilket hänger ihop med hur vi har det här. 

Beriwan och Shadad.

Shahad och Beriwan, Dala Östra:
– Det här är vår andra klimatstrejk. Jag (Shahad, till höger) har alltid varit engagerad med återvinning och sånt. De vuxna har misslyckats, så nu behöver vi ta upp frågan och göra miljövänliga val tillsammans.

Karolina, Clara och Emma.

Karolina, Clara och Emma, Brittish International School:
– Det här är vår första strejk, det är bara vi här från skolan.
– Att Greta är så ung har stor betydelse för oss ungdomar att följa efter. Vi får inte rösta, men vi får demonstrera. 
– Det som behövs göras är till exempel att minska på köttkonsumtionen, plastförbrukningen, flygandet och satsa på kollektivtrafik.

Maja.

Maja, Ribbyskolan i Västerhaninge:
– Det är nog bara jag här från min skola.
– Det är otroligt viktigt att vi tar itu med detta nu. Förbjud bensinbilar. Släng inte så mycket. Alla kan göra något, men regeringen måste också göra något.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!