Rött digitalt forum

2017-04-20 16:16:56
Rött Forum har ordnat framgångsrika och högaktuella seminariedagar/forum på vårkanten de två senaste åren. Snart är det dags igen och denna gång blir det ett nytt tema för oss. Den 29 april äger Rött Digitalt Forum rum i Hedénsalen i ABF-huset i Stockholm. En av dem som har jobbat med forumet för att få vänstern att hosta upp sig och ta plats i sociala medier, är Jonas Karlsson, aktiv inom Rött Forum. Som underrubriken till Forumet lyder: Hur skapar vi vänsterhegemoni på nätet? Offensiv passade på att intervjua Jonas Karlsson mellan påskäggen.

Varför behövs ett digitalt forum?
– Du som kommer till Rött Digitalt Forum kommer till ett unikt möte där vi tillsammans får en stor möjlighet att försöka lära oss mer om hur vi effektivt ökar vårt inflytande på den viktiga politiska plattform nätet idag är. Vi vill också gärna som en bonus skapa nya kontaktytor mellan folk med kunskap inom programmering, layout, design, filmskapande. Jämfört med extremhögern ligger vi tio år efter. Vi måste snabbt få ordning på detta och hitta enkla sätt att försöka knappa in på avståndet och bilda vår egen hegemoni, som hävstång för att förändra samhället.

Det är förstås allvarligt att vänstern ligger tio år efter extremhögern. I år har speciellt nätkampanjerna Peter Springare och nättrollsfabriken uppmärksammats. Facebook-gruppen ”Stå upp för Peter Springare” startade i februari efter att Örebropolisen publicerat namn på misstänkta gärningsmän och försökte påvisa att brott begås av invandrare. Gruppen växte lavinartat till 200 000 medlemmar.
I februari kom också Eskilstuna-Kuriren med granskningen av nättrollen. Tillsammans med Strengnäs tidning tog de reda på hur den främlingsfientliga propagandacentralen Granskning Sverige fungerar. Under 2016 fick Eskilstuna-Kuriren 100 telefonsamtal av slaget anonym uppringare som frågar journalister om varför de inte ”säger sanningen” om t ex gärningsmäns nationalitet. Samtalen spelas in, redigeras och sprids sedan på Youtube.
Dagens Nyheter skrev sedan om trollindustrin i Makedonien som sysselsätter hundratals personer. Den växte snabbt under den amerikanska valrörelsen, i november menade tidningen Buzzfeed att 140 sajter gick att knyta bara till den lilla staden Veles i Makedonien. Därifrån spreds t ex ”nyheten” att flera städer i Sverige hade förbjudit jullyktor med hänsyn till islam.

Finns det positiva exempel på lyckade vänsterkampanjer på nätet?
– Det finns gott om kampanjer på nätet men jag tror det handlar om något mer, svarar Jonas. Det handlar om att bygga en världsbild och en identitet runt klass, aktivism och runt alla oss solidaritetskämpar. Skiftet, Inte rasist men… med flera har gjort bra saker. Men vänstern i Sverige saknar diskussionsforum, snabba nyhetssajter, radio och videokanaler, vilket extremhögern har och som vänstern i många andra länder har. Vi har mycket att lära här, det finns många outnyttjade möjligheter.

Jag får tips om Feministiskt Initiativs nätarbete. Trots att FI har betydligt mindre kassa är de fortfarande större än Sverigedemokraterna i sociala kanaler, inte minst på facebook med 140 000 följare. Inte minst därför är Rött Digitalt Forum värt ett besök då Maria Starck, tidigare digital strateg hos FI, föreläser.
Under våren 2014 flög FI fram på nätet. Grunden var politiken och det ideella engagemanget, där partiet växte från 2 000 medlemmar till 22 000. Där SD har satsat stora pengar har FI inte behövt anställa någon för detta. 40 frivilliga jobbade med att få ut budskapet. Av dem fanns en samordningsgrupp, ett virtuellt kansli.
Vi hade olika rum på Facebook där vi sågs. Jag hade en chatt som var igång 24/7 där vi bollade idéer. Några av oss jobbade med budskapen och några jobbade med [sic] praktiskt med artiklar på hemsidan. Vi använde vår FB-sida som vårt vardagsrum där det inte fanns något utrymme för hot och hat. Folk kände sig delaktiga och ville göra saker för FI, berättar Starck i en intervju i Veckans Affärer.

Vad borde vara vänsterns strategi?
– Vänstern behöver titta på dem som lyckats på nätet. Sanders, Feministiskt Initiativ, extremhögern. Det behövs kommunikativt en skarpare berättelse, en världsbild som kan förklaras i några korta meningar och med begrepp kopplade till den. Vänstern behöver dynamiska nyhetssajter, poddar, tv, men också folk som gör humoristiska memes, som tillsammans hamrar in vår världsbild ur olika infallsvinklar. Utöver detta finns säkert hundratals fler bra idéer hemma i stugorna som bara väntar på att bli genomförda. Rött Digitalt Forum ger dig med en idé en plattform för att knyta kontakter med andra för att förverkliga projektet! avslutar Jonas Karlsson. ■


Digitalt Forum 2017
– hur skapar vi vänsterhegemoni på nätet & i debatten?

11.00 -11.30 Nulägesanalys: Varför är extremhögern mer framgångsrik än vänstern i digital media?
(Jonas Karlsson, Rött Forum)
11.30 -12.00 Extremhögerns digitala verktyg
(Mathias Wåg, Researchgruppen som granskat rasistiska hatsajter och nätstrategier)
12.00 -12.45 Ett lärorikt case: Så jobbade FI digitalt inför valet 2014
(Maria Starck, grundare av kommunikationsbyrån Madder och tidigare digital strateg FI)

OPEN SPACE & WORKSHOPS
12.45 -15.00 Framtiden: Så skapar vi vänsterhegemoni på nätet och i debatten
15.00-16.00: Återsamling och rapportering i plenum

OBS! Det finns ett begränsat antal platser. För att vara säker att få plats använd länken som finns i facebook-eventet Digitalt Forum 2017. Det kostar 100 kronor för heltidsarbetande och 80 kronor för andra.
Ett eventuellt överskott går till Rött Forums kampanjer mot rasism och högerpolitik.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!