RS ägde debatten

2010-09-22 15:32:15
Under radio- och webb-TV-sändningen från det sista kommunfullmäktigemötet innan valet kunde hundratals haningebor live höra hur borgarna avlossade personangrepp och smutskastning för att värja sig mot Rättvisepartiet Socialisterna. Många moderata och folkpartistiska ledamöter gjorde bort sig när de bemötte fakta och argument med osakliga och högljudda utfall.
Kommunalråden Gilbert De Wendel (M) och Peter Olevik Dunder (FP) hade lovordat högeralliansens vårdpolitik när jag begärde ordet:
– De rikas jakt på våra gemensamt ihopsamlade pengar – skatten – har förvandlat vården till en vinstindustri. Med upphandlingar och privatiseringar kan ägarna roffa åt sig medan anmälningar om vanvård ökar drastiskt. Påpassligt nog försvinner också meddelarfriheten, de som slår larm om missförhållanden riskerar att få sparken. Sätt stopp för diktaturen på arbetsplatserna och vinst på vård och omsorg!
– Du låter som en blandning av Lenin och Stalin, var John Glas (FP) korta svar.
Jag svarade att Folkpartiet uppenbarligen inte hade några argument eftersom de spelar ut ”Stalinkortet” mot ett parti som kämpat mot stalinism och diktatur i decennier. Jag fortsatte med att förklara det orimliga i att hålla dagens kristdemokrater ansvariga för Pinochets mord under militärdiktaturen i 70-talets Chile eller Folkpartiet ansvarigt för Francoregimens illdåd i Spanien bara för att de stöddes av kristdemokrater respektive liberaler på den tiden. Har John Glas och Folkpartiet tagit avstånd från sin ”liberale” kollega Micheletti som utnämndes till vice ordförande i Liberala internationalen efter den blodiga militär-kuppen i Honduras förra året?

Jag berättade att klassklyftorna har ökat under högerregeringen och att 10 procent av Sveriges befolkning i­dag äger 72 procent av tillgångarna.
– Gud bevare oss från att Rättvisepartiet Socialisterna får makten!, var John Glas (FP) svar, med tillägget att jag, Bernhardsson (RS), ”borde skämmas”.
– Vem ska skämmas? Hundratals har demonstrerat med Rättvisepartiet Socialisterna mot skolnedskärningar. Hur många har demonstrerat med Folkpartiet för att försämra maten på äldreboendena? svarade jag.
Jag har besökt Haninges alla äldreboenden, vilket jag redogjorde för och uppmanade John Glas (FP) att lyfta sig själv ur sin kommunfullmäktigestol och ge sig ut i verkligheten och se hur det ser ut – en uppmaning som ledde till fler utfall som ”Stalin!”, ”Gode god…” och ”Jag blir rädd när du talar”. Flera högerpolitiker bad till gud att Rättvisepartiet Socialisterna inte skulle få fler röster.

När Peter Olevik Dunder (FP) skulle ta replik på min fråga om varför de vill ta bort invandrarfamiljers rätt till föräldraförsäkring så var han faktiskt förberedd. Han tog fram ett papper ur fickan och citerade Tjeckoslovakiens förste president om varför revolution är fel(!). Att kommunalrådet måste ta fram ett ”nödcitat” redan på första re- pliken visar hur fort de förlorade debatten och hur politiskt svagt Folkpartiet är.

Mattias Bernhardsson, kommunfull­mäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!