RS – ett verkligt oppositionsparti

2007-04-11 14:06:34
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) intåg med två nya mandat i kommunfullmäktige i Haninge i höstas skakade etablissemanget. Nu måste vi tampas med rättvisefrågorna också inne i själva kommunfullmäktige.

RS är det enda partiet som mobiliserat kamp mot högeralliansens skolslakt i Haninge. Socialdemokraterna och vänsterpartiet svek och ingick i en överenskommelsa med majoriteten medan RS samlat till flera demonstrationer utanför kommunfullmäktigemötena tillsammans med elever och föräldrar.

Stoppa skolslakten

Kampen har tvingat politikerna att backa från stora delar av de ursprungliga nedskärningsplanerna att sparka 240 skolanställda, men ca 120 tjänster är fortfarande hotade. Men kampen mot skolnedskärningarna är bara en av flera strider RS tagit i kommunfullmäktige såväl som på gatan.

Krav på taklyftar i äldreomsorgen

Efter flera arbetsplatsbesök på Handens äldreboende – där personalen kämpat i flera år mot tunga lyft – har RS i kommunfullmäktige debatterat behovet av taklyftar i äldreomsorgen med äldreomsorgsnämndens ordförande Kjell Bjerrhorn (fp). Han ansåg att det fanns ”mobila lyftar att tillgå” och att ”man ska vara två vid lyft”, vilket besvarades då RS påtalade att det är just de mobila lyftarna (175 kg tunga) som personalen skadar sig på och att de idag redan är två vid lyft – inte för att vridmomenten blir lättare, utan för vårdtagarens säkerhet.
Men nu har personalens, arbetsmiljöverkets och RS ansträngningar börjat ge resultat; 4 nya taklyftar är beställda och resterande 12 ska beställas successivt; en enkät till alla anställda om arbetsmiljön ska göras; och anställda samt skyddsombuden ska få medverka i de åtgärdsplaner som ska göras för att förbättra arbetsmiljön.

Jordbromalmsskolan läggs inte ned!

En av RS stora frågor i valet var att stoppa nedläggningen av Jordbromalmsskolan och stoppa den segregering som skulle öka om elever delades upp mellan norra och södra Jordbro.
Tillsammans med lärare, elever och föräldrar fortsatte vi kämpa för att Jordbromalmsskolan skulle bli kvar. Detta har pressat övriga partier till att göra flera viktiga reträtter. Socialdemokraterna har ändrat sig om skolorna i Jordbro medan högeralliansen har tillsatt en ny utredning.

Bättre belysning i Jordbro

Under en lång tid har många jordbrobor upplevt otrygghet p g a bristande belysning. Många känner sig otrygga vid tunnlar, parkeringar, i bostadsområden och i synnerhet i parkerna. RS har i tidningar och med namninsamlingar krävt bättre belysning, även butiksägare har pressat politikerna. Nu lovar kommunen att göra något åt de mörkaste delarna av Jordbro.

Krav på kommunal minimilön på 18 000 kr

RS kräver minimilön på 18 000 kronor och lönetrappa till minst 22 000.
Vi har samlat in 5 000 namnunderskrifter för kraven.
På kommunfulmäktige debatterade RS med kommunstyrelsens ansvarige för personalfrågor, Raymond Svensson (c). Vi påpekade att en hel fjärdedel av alla kommunens anställda tjänar under 18 000 kronor medan Raymond Svensson själv tjänar över 30 000 bara genom kommunarvodet (deltid).
I avtalsrörelsen kämpar RS för offensiva lönelyft, 18 000 kronor i minimilön och att avtalen ska ut på medlemsomröstning.

”Sänk politikernas arvoden med 55 %”

RS föreslog i kommunfullmäktige att politikernas löner och arvoden sänks med 55 procent. Men inga andra partier röstade för RS förslag och till exempel kommunstyrelsens ordförande Gilbert De Wendel får nu 58 000 i månaden.

Kamp mot rasismen

Haninge var en av få kommuner där rasistpartiet sverigedemokraterna (sd) inte gick framåt i valet i höstas. Sd har dock två representanter i kommunfullmäktige och röstar oftast med högeralliansen. RS ordnade en demonstration mot rasism vid det första kommunfullmäktigemötet i oktober.
De borgerliga partierna blockerade RS särskilda yttrande – en markering mot att sd får en nämndeplats vid Södertörns tingsrätt – på fullmäktigemötet. RS vill varna för att domstolväsendets tendens att döma olika och orättvist beroende på etnisk bakgrund kommer att tillta med rasister i tingsrätten. Den borgerliga högeralliansen – på folkpartiets gruppledares uppmaning – röstade mot och socialdemokraternas ledamöter la ner sina röster.

Inget svar om ny fotbollsplan till Brandbergens IF

Brandbergens IF, som bedriver ungdomsverksamhet från sexårsåldern till tjugoårsåldern, tvingades se på hur fastighetsbolaget Akelius asfalterade fotbollsplanen som nu används som uppställningsplats för skolbaracker då Klockarbergsskolan byggs om. Akelius, som först sa att det gällde två år, säger nu att det är permanent.
RS startade en debatt i kommunfullmäktige och frågade Kultur- och Fritidsnämndens ordförande vad som görs för att ordna en ny fotbollsplan och för att ordna tillträde till konstgräsplanen i Torvalla. Eftersom svaret blev ingenting fortsätter kampen för bra och tillgänglig breddidrott!

Mattias Bernhardsson
Lina Thörnblom
RS fullmäktigeledamöter

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!