RS i valet: Mer personal i skolan

2006-08-29 20:51:19
I Luleå används minskat elevunderlag som argument för fortsatta nedskärningar i skolan. Trots att ”det går bra för Sverige” säger fyra av tio kommuner upp lärare i år.

– De senaste 15 åren har personaltätheten sjunkit och klassernas och barngruppernas storlek ökat. Dessutom har samhället utanför brutaliserats av 1990-talets nedskärningspolitik, med exempelvis massarbetslöshet. Personalen i skolan tvingas idag ta itu med sociala problem i allt större omfattning, säger Helena Söderström, lokalvårdare i Luleå kommun och en av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kandidater.

Nedskärningarnas pris

Från 2003 till och med 2005 har barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Luleå gjort nedskärningar på 51,1 miljoner kronor.
Den ökade belastningen har resulterat i ökade sjukskrivningstal.
Lärare och förskollärare tillhör de yrken som har flest långtidssjukskrivna i Luleå.
Enligt kommunens medarbetarenkät för sjukskrivna har 54 procent av de sjukskrivna haft symptom på stress ofta eller mycket ofta innan insjuknandet. 63 procent var ofta eller mycket ofta alltför trötta och ”slut” efter arbetsdagen.

100 lärartjänster hotas

I Luleå beräknas antalet elever i grundskolan minska med 1 000 på fem år, på grund av färre barn och nya friskolor. Elevminskningen som sker över hela landet används som ett motiv för att lägga ned skollokaler och minska antalet lärare. Totalt hotas uppemot 100 lärartjänster i Luleå redan 2007!
– Rättvisepartiet Socialisterna förespråkar istället att lärartjänster och skolor ska bibehållas även under nästa år. På så sätt kan minskningen av antalet elever leda till mindre klasser och ökad lärartäthet, berättar Karin Wallmark, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i valet.
– Mindre barngrupper och skolklasser skulle minska stress, buller och ge bättre möjlighet att tillgodose barnens behov. Vårt krav att behålla samma antal lärare som idag innebär att lärartätheten skulle öka och åter gå mot den nivå som gällde vid 1990-talets början, säger Karin Wallmark vidare.
Elevminskningen är till stor del en dimridå för andra nedskärningar i Luleå. På gymnasiet ska 7-15 lärartjänster bort nästa år, trots att antalet elever på gymnasiet ökar! I februari 2006 tog socialdemokraterna och vänsterpartiet i BUN beslut om att skära ner 5 miljoner på elevpengen (utöver elevminskningen). Det motsvarar 15 lärartjänster. Dessutom leder två nya friskolor till merkostnader på 15 miljoner som måste skäras bort någonstans.

Svartöstadsskolan räddades

Rättvisepartiet Socialisterna är med och organiserar kamp mot nedskärningarna och för höjd personaltäthet i skolan. Ett exempel är Svartöstadsskolan som genom en kampanj av föräldrar, lärare, svartöstadsbor och RS räddades från nedläggning 2002.
Förra året vann RS tillsammans med elever en stor seger i Haninge mot s och fp-politiker när skollunchavgifter stoppades genom en massiv kampanj med demonstrationer, skolstrejk och en ”Vägra betala”-kampanj.

Kamp lönar sig

I Luleå hotas nu flera skolor av nedläggning. Politikerna försöker spela ut olika skolor mot varandra (Borgmästar- mot Munkebergsskolan, Manda- mot Hedskolan etc) för att personal och föräldrar ska bråka med varandra istället för med politikerna.
Rättvisepartiet Socialisterna deltar i protester mot nedläggningarna de närmsta veckorna (31 augusti och 14 september). 2005 gjorde kommunkoncernen 118 miljoner kronor i överskott, pengar som kan användas för att stoppa nedskärningarna.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!