RS kampanj i Luleå: Rädda vård och skola

2009-08-19 14:41:06
I krisens spår drabbas kommuner och landsting av minskade skatteintäkter, som besvaras med nedskärningar. I Luleå kommun ska fem procent av budgeten sparas på tre år, totalt 170 miljoner kronor. S-ledningen i Luleå vill även sänka lönen för lågavlönade vårdanställda genom att ta bort helgtillägget.

Nedskärningarna i den offentliga sektorn, ökad arbetslöshet och segregering får effekter som att våld, missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa ökar. Dagens kris är inte bara en ekonomisk kris, utan också en social kris – som vi dock ännu inte sett de fulla effekterna av.

På stadsdelen Porsön i Luleå, känd för Luleå tekniska universitet, har en rad incidenter ägt rum den senaste tiden.
I september förra året öppnade polisen automateld på Porsön, och sköt en 24-årig man som hotat sin familj med en soft airgun.  
Den 5 augusti i år gjorde polisen med hjälp av nationella insatsstyrkan ett tillslag på Porsön mitt på dagen, där en av de misstänkta till rånet på Bredviken anhölls.
Insatsstyrkan var beväpnade med automatvapen och distraktionsgranater när de slog till. Den misstänkta mannen till rånet på Bredviken som anhölls var född 1985, och missbrukare.
Rånet på Bredviken ägde rum den 28 juli då tre beväpnade, maskerade män bröt sig in i en villa.
Den 68-åriga villaägaren blev skjuten i bröstet, och han och de tre övriga som befann sig i villan miss- handlades med batonger (NSD den 6 augusti).
Natten mot onsdagen den 12 augusti blev ett par på Porsön hotat med kniv efter att ha vägrat släppa in två objudna gäster. Mannen blev rispad med kniven på halsen.
Norrbottens-Kuriren intervjuar den 13 augusti boende på Porsön som säger att de känner en oro.
Inbrott, skadegörelser, misshandel och bråk är inte ovanligt. En kvinna som bott där sedan 1986 säger att det har blivit mycket värre de senaste fem åren.

Kommunalrådet Karl Petersen (S)  intervjuas också, men enligt honom handlar det om tillfälligheter, ”Porsön är en fin och trygg stadsdel” säger han.
Men lika fint och tryggt som Gültzaudden, där Petersen själv är boende, är det nog knappast.
Verkligheten är ett tuffare samhällsklimat, särskilt för ungdomar, men den verkligheten behöver ju nedskärningspolitikerna inte vista sig i.
Arbetslösheten bland ungdomar upp till 24 år är nu cirka 29 procent! Det tillsammans med åratal av bantning av den offentliga sektorn och ökade samhällsklyftor är orsaken till den situation vi ser idag; ökat våld, missbruk och så vidare.
Från högerhåll hörs röster om ”hårdare tag mot de kriminella”, och ökade resurser till polisen.

Men lösningen är inte fler poliser utan en akut för den offentliga sektorn istället för bankakuter. Massiva offentliga investeringar på till exempel byggen av billiga, klimatvänliga bostäder och infrastruktur är också nödvändiga – för att möta klimathotet men också för att skapa massor med nya jobb.
Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå driver nu en kampanj för att rädda vård och skola. Vi ska inte betala för kapitalismens kris!
Bland annat planeras en protest för att försvara helgtillägget den 10 september.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!