RS: Med klasskampen i fokus

2013-11-29 09:41:13
”Det skakar inte ännu, men det mullrar under marken”. Med de orden inleddes Rättvisepartiet Socialisternas sista partistyrelse för året.
 
Ett stort fokus låg naturligtvis på Kshama Sawant i systerpartiet Socialist Alternative och hennes framgångar i valet till kommunfullmäk­tige i Seattle. Att socialister tar plats i maktens korridorer i USA är historiskt och sätter också tonen för den kommande kampen på global nivå.
Innan jetlagen hunnit passera kunde Mattias Bernhardsson rapportera från sitt USA-besök, där han själv deltagit i valkampanjen i Minneapolis. Han berättade om en intensiv valkampanj som inspirera­de och satte exempel inför det kommande årets valstrider.
Under världsperspektivpunkten lades också vikt vid att analysera den stiltje i kampen som råder i Europa idag. Många blev inspirera­de av den arabiska våren, men i tider av revolution och kontrarevolution mattades också massrörelsen av i brist på ett socialistiskt alterna­tiv.
 
I Brasilien skakades i princip varenda stad av enorma demonstrationer. De började i São Paolo som ett svar på de ökade priserna i kollektivtrafiken, men som i takt med att det svepte fram över landet växte och blev krav mot de sociala orättvisorna och ­nedskärningarna. Idag pågår det fortfarande militan­ta strejker och protester, men den stora massrörelsen har försvunnit.
Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka och når nya höjder. Bara i Indien har den ekonomiska tillväxten halverats och 40 procent av alla barn är idag undernärda. Arbetarklassen väntar på att en ny socialistisk rörelse ska ta kampen framåt och där har CWI en viktig roll att spela.
Under punkten om Sverige och Norge drogs det paralleller med våra grannländer för att ­poängtera faran med att ­Sverigedemokraterna fortsätter att växa i Sverige.
Trots att de regerande partierna i Danmark och Norge har uttalat sig om att de aldrig skulle samarbe­ta med högerextrema partier så är det nu precis det som händer.
På samma sätt måste vi vakna när de svenska regeringspartierna säger att de aldrig kommer att samarbeta med SD. Det finns en stor risk för att det ändå kommer att ske.
 
Partistyrelsen lade också en grund inför de valkampanjer som kommer att prägla RS arbete under 2014. Det är viktigt att ha så många som möjligt involverade i kampan­jen för att vi ska kunna behålla ­våra platser i kommunfullmäktige.
Att det blir en hård och intensiv kamp är något som inte gått någon förbi, men det är också med spänning och enorm entusiasm som vi kliver in i valåret.
Under helgen inleddes också en ny prenumerationskampanj och ett beslut togs om att ha ett mål på 200 nya autogiroprenumeranter vid årsskiftet. Ett mål som vi har alla förutsättningar att nå då vi är en av få tidningar som går framåt, trots dessa tider då man befarar papperstidningarnas undergång.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!