RS-möten i Hälsingland

2012-09-26 14:35:04
Förra veckan ordnade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) möten i Bollnäs och Delsbo för första gången då vi fått nya intresserade av både antirasism, Välfärd utan vinst och ett socialistiskt alternativ.

När man kommer till Bollnäs är det slående att den antirasistiska demonstrationen den 25 augusti har inneburit ett stärkt självförtro­ende för aktiva antirasister.
På mötet var vi 12 deltagare. Huvudfrågan var hur den antirasi­stiska rörelsen kan byggas vidare. Idéer som kom upp var att ta efter nyckelupproret i Nyköping och ha återkommande antirasistiska torgmöten och även temadagar på skolorna.
Maria Mörk från Vänsterparti­et var en av de som deltog på ­mötet. Hon sitter även i kommunstyrelsen och hade redan hört sig för med barn- och utbildningsnämnden om vad de gör för skolsatsningar i frågan. Något som flera mötesdeltagare även nappade på var temadagar som elever själva är med och anordnar – det ökar ­engagemanget underifrån.
Hälften av mötesdeltagarna hade inte varit aktiva i Bollnäs tidiga­re, men alla skrev nu upp sig på en e-postlista – vilket skulle kunna bli starten på ett nytt antirasistiskt nätverk. Detta kommer att bli viktigt framöver. För även om antira­sismen blev stärkt av demonstrationen har nazisterna blåst upp sig, åtminstone internt, för att deras demonstration samma dag kunde hållas ostörd och för en större publik.

Även frågan om Välfärd utan vinst kom upp på mötet. En mötes­deltagare sa att han ska ta upp budkavlen i lokala LO-styrelsen. Bollnäsbor har, som Offensiv tidigare berättat om, all anledning att enga­gera sig mot privatiseringar då man har fått sitt sjukhus privatiserat och sålt till Aleris som nu driver det till en kostnad på 30 till 40 miljoner kronor lägre än vad landstinget gjorde.
En annan fråga som är kopplad till både antirasism och privatiseringar är byskolorna.
I juni beslutade Bollnäs kommunfullmäktige att lägga ner Sör­äng, Segersta och Västansjö grundskolor. Tyvärr var det bara Sverige­demokraterna och några centerpartister och kristdemokrater som röstade emot nedläggningarna, vilket kan öka stödet för rasistparti­et.

Bollnäs styrs av en koalition av S, MP, V, FP och Sjukvårdspartiet. Centern och S argumenterade öppet för att föräldrar skulle se till att det startas friskolor i byarna. Om Rättvisepartiet Socialisterna hade funnits med i fullmäktige hade vi röstat emot nedläggningarna.
Om det fattas pengar borde kommunen istället kräva mer pengar av staten för att tillgodose invånarnas behov. Risken för att rasismen växer är störst när det finns ett missnöje med arbetslöshet och nedskärningar i välfärden. Därför är det viktigt att ta upp dessa frågor i den antirasistiska rörelsen.

Rättvisepartiet Socialisternas  mötesturné fortsatte till Delsbo. Undertecknad och Ibrahim Sido fick mycket bra respons på Nej till vinster i välfärden-listorna ­utanför mataffärerna och fick in över 1 000 kronor på två tillfällen.
Sex personer deltog på mötet, däribland Stefan Lundqvist från RS Sundsvall som höll en inspirerande inledning. Ibrahim samman­fattar sitt första RS-möte:
– Det var viktiga frågor som togs upp. Det behövs mer kamp mot privatiseringar. Sådana här möten behövs över hela Sverige, även på små ställen. Många känner att man inte kan påverka, men ­varje människa kan ändra på politiken om hon bestämmer sig för att ­göra det.
– Det känns också otroligt bra att stå med namnlistor och erbjuda ett politiskt alternativ som så många har frågat efter så länge.

Vad blir fortsättningen?
– Nästa sommar ska vi ha fått fler medlemmar och då blir det torgmöten som når ut till ännu fler.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!