RS/Offensiv kräver: Riv upp Lavallagen

2010-04-04 19:53:03
Den 24 mars röstade riksdagen igenom den så kallade Lavallagen, som begränsar fackets möjligheter att ta strid mot lönedumpning. Den nya lagen ska gälla från den 15 april.

Lavaldomarna och den nya Lavallagen är ett slag mot fackens kamp för lika villkor och att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar här.
Från och med den 15 april stoppas facken från att ta strid för att utländska företag ska betala samma lö­ner och villkor som gäller för alla an­dra i branschen om den utstatione- rade arbetsgivaren viftar med ett papper som påstår att löner och villkor ligger i nivå med eller över den miniminivå som finns i de svenska kollektivavtalen.

– Det värsta i den här lagstiftning­en är att arbetsgivare som kommer hit inte behöver bevisa, bara hävda att de följer svensk lönenivå. De behöver inte skriva på någon förbindelse om att göra det. Om företagen kommer hit kan de säga att de tänker betala 160 kronor, men inte tänker skriva på kollektivavtal. Då kan vi inte sätta dem i blockad, förklarar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i tidningen Byggnads arbetaren nr 4, mars i år.
Den S-ledda alliansen har lovat att riva upp Lavvallagen, men inte att ta strid mot Lissabonfördraget som upphöjer Lavaldomen och EU:s andra antifackliga domar till grundlag.

RS/Offensiv säger:
  • Riv upp Lavallagen! Försvara kollektivavtalen mot låglönemarknad. Fasta jobb och rätt till heltid.
  • Gemensam kamp för avtalsenliga löner, fasta jobb, bostäder, vård och utbildning för alla.
  • Alleuropeisk kamp mot löne-dumpning och EU:s antifackliga lagar.
  • Skrota kapitalets EU & EMU – för ett demokratiskt och socialistiskt Europa.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!