RS/Offensiv på Motståndsscenen

2012-05-25 17:01:07

foto: Elias Theodorsson
Kristofer Lundberg, boende i Hammarkullen och Rättvisepartiet Socialisternas ordförande i Västra Götaland, är en av dem som kommer att stå på Motståndsscenen

Den 25-27 maj firas återigen Hammarkullekarnevalen, i Hammarkullen Göteborg.
En folkfest som har vuxit ut till Sveriges största karneval. År 2011 deltog omkring 60 dansgrupper i den och lockade över 40 000 besökare.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) finns som vanligt med under hela karnevalen med tält och informationsbord.

Initiativet till Hammarkullekarnevalen togs 1974 av latinamerikanska föreningar som organiserades av politiska flyktingar från framförallt Chile, Bolivia och Uruguay.
Än idag är det de latinamerikanska rytmerna som är vanligast under dessa dagar som boliviansk Caporales och chilensk Cueca. Bland de massiva trummorna finns uruguayansk Candombe och brasiliansk Samba.

Antikolonialismen är ett tema i de latinamerikanska rytmerna.
I Caporales, den bolivianska folkdansen, har antikolonialismen en lång historia. Den manliga ­dansarens utstyrsel är en färgglad version av en äldre spansk militäruniform. Med hatt i ena handen och piska i den andra symboliserar han Capataz, slavarnas förman. Denna dans har sitt ursprung i La Paz.

Men även de kurdiska dansgrupperna hör till de största i tåget. När de kurdiska grupperna uppträder på stora scen dansar hundratals med från läktaren. Detta är en folkfest i  sann bemärkelse.
Trots att karnevalen har växt fram underifrån och dess viktigaste bas är Hammarkullens starka föreningsliv ökar kommersialismen för varje år. Stora företag köper sig plats och tränger undan lokala föreningar.

Nytt för i år är därför att en Motståndsscen organiseras underifrån på gräsrotsnivå, som motvikt till företa­gens ökade inflytande.
På ängen bakom Folkets hus kommer Motståndsscenen att ställas upp med artister från Göteborgs alla förorter.
Uppträdanden och tal kommer att avlösa varandra med motståndet i Göteborgs förorter som gemensam nämnare.
Från Förortsmarschen i Angered, till Pantrarna i Biskopsgården och kampen mot det privata bostadsbolaget Bovista i Bergsjön.

Motståndsscenen organiseras av Rättvisepartiet Socialisterna, Hiphopkollektivet Dirty Crowd och aktiva i Pantrarna i Angered.
Redan nu är ett tiotal artister uppbokade för Motståndsscenen.
Kulturen har varit ett viktigt redskap i motståndet mot nedskärningar och för upprustning av förorten.
– Att Hammarkullen varit en förort med stark motståndsrörelse mot nedskärningar, har att göra med det lokala föreningslivet och den kultur av kamp och protester som finns i stadsdelen. Vi vill lyfta fram detta även under karnevalen, säger Minela Mahmutovic, RS Hammarkullens ordförande.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!