RS på Stockholm Pride

2011-08-03 11:49:19
Stockholm Pride 2011 är nu inne på sin tredje dag. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och HBT-socialisterna finns på plats. Här kommer en första rapport.

Under Stockholm Prides två första dagar har vi varit ett tiotal socialister som stått utanför både Pridehouse och Pride Park med namnlistor mot utvisningar av hbt-flyktingar, ett gäng Offensiv, hbt-pamfletter och en del annat material, som t ex knappar. Vi harr satt fokus på hbt-flyktingar som utvisas från Sverige till länder där homofobi och diskriminering är en del av vardagen, men även länder där homosexualitet straffas med döden. Vi har även lyft fram vår kampanj för Karina och Irina, ett lesbiskt par som riskerar utvisning till homofobiska Vitryssland (läs mer i artikeln “Hotas av utvisning till homofobins Vitryssland” på socialisterna.org), och deras rätt till asyl.

Folk har kommit och gått i varierande strömmar under de två första dagarna av Pride-veckan. RS har överlag fått väldigt bra respons på listorna och många sa att de skulle komma på protesten mot Migrationsverket (Kungsträdgården 11.30 på torsdag). Många har köpt Offensiv och hbt-pamfletten “Upp till hbt-kamp”. RS var en av de få som för fram den politiska aspekten av hbtq-frågan. Det enda partiet som syntes utanför området (förutom RS) var HBT-Socialdemokraterna, som delade ut flygblad i ungefär en halvtimme.

Det visar än en gång på det politiska tomrum som finns. Pride snarare blivit enbart en rolig karneval och folkfest utan politiskt budskap.
Det behövs en fortsatt och stark politisk kamp för hbtq-personers situation och för att avskaffa förtryck och heteronorm 365 dagar om året, inte bara inne på Pride-områdena en vecka om året.

Under dessa två dagar då vi spred vår politik fick vi ut 89 Offensiv, 21 stycken tog en
kvartalsprenumeration på samma tidning, en tog en halvårsprenumeration och vi fick in 2926 kronor.
RS och HBT-socialisterna kommer att vara ute på Pride hela veckan, och på torsdag håller vi ett öppet seminarie om homofobin i Europa och hur den ska bekämpas (Plattanscenen, 15.00).
Även när regnbågsflaggorna åkt ner kommer RS fortsätta att kämpa mot heteronorm och homofobi. 

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!