RS sommarläger inspirerade till fortsatt kamp

2017-07-05 17:54:36
– Det politiska arbetet som vi utför är viktigt, och det här [sommarlägret] är ett bra sätt att samlas, i en öppen plats med högt i tak, långt bort från jobbpressen. Man känner sig välkommen, det är ett utbyte av erfarenheter och anledningar till att fortsätta kämpa, kommenterade Stefan Reifberger, CWI Österrike, årets sommarläger.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) sommarläger pågick i fem dagar med deltagare från alla delar av Sverige inklusive två internationella gäster från Norge respektive Österrike. Intensiva diskussioner blandades med gott umgänge, bad, grillning och musikaktiviteter.
Under ett av stormötena diskuterades det politiska nuläget.
Kristofer Lundberg talade om kampen för trygghet och välfärd i Göteborgs förorter, om hur ökade klyftor ligger bakom otryggheten, våldet, och bristen på framtidstro.
– RS krav på upprustning av välfärden och storsatsning på förorterna är helt livsnödvändig. Fler börjar inse detta och måste ansluta sig till vår kamp.

Liv Shange-Moyo talade om valkampanjen inför valet 2018, om att vi måste vinna lokala frågor och ta vara på kamp i hela Sverige. Det är ett riggat spel, då vi har inte etablissemangets resurser och pengar, vi är utanför vår viktklass – det krävs en utomjordisk ansträngning.
Elin Gauffin talade också:
– Situationen idag präglas av det som inte har hänt – att chockdoktrinen inte har ifrågasatts! Vänsterpartiet förtjänar all kritik för att de inte tog striden om detta. Statsbudgeten godkändes utan villkor, till exempel att riva asyllagarna. […] Det är alltid kamp som pressar dem till att ändra sig.

På mötet med temat ”100 år sedan Ryska revolutionen” inledde Jonas Brännberg med att berätta om hur borgare och reformister förvränger historien och tog upp debatten mellan honom själv och tidningen NSD, som tidigare i år publicerade en artikel som felaktigt förklarade att den ryska revolutionen var ”en mans verk” – Lenins.
Christer Bergström talade om Socialdemokraternas reformismromantik och blodiga historia.
– Socialdemokraterna bröt löftet om fred från 1912 när de bestämde sig för att sponsra det som skulle bli första världskriget.
Han betonade även att RS borde lyfta faktumet att Trotskij kämpade mot Stalin, medan S hyllade honom som en allierad.
Minela Mahmutovic berättade om hur den ryska revolutionen startade med att kvinnliga textilarbetare gick ut på gatorna. Krav på bröd blev till krav på tsarens avgång, lägre löner för ämbetsmän, att kyrkan skulle ut ur skolan samt krav på rätten till skilsmässa. Kvinnor är fortfarande i täten, exempelvis i kampen för abort på Irland och i Polen, och under anti-Trump-dagen.
Utöver de olika mötena deltog RS även på hamnarbetarnas demonstration i Göteborg samt Vaktel förlags möte om den nya utgåvan av Hundraåringen som gjorde revolution.

Kommentarer från tre deltagare:
– Lägrets uppdelning av arbetsuppgifter (alla deltagare hjälps åt med barnpassning, matlagning, diskning och så vidare) reflekterar också vår idé om hur ett nytt samhälle kan se ut. Jag ska visa för kamraterna i Österrike hur kamraterna i Sverige gör, sa Stefan Reifberger, 20 år, från Socialistiska Vänsterpartiet (CWI i Österrike).
– Roligt, avslappnat och inspirerande! Det finns en tro på vidare organisering och socialistisk kamp, sa Albert Andersen Øydvin, 24 år, från Socialistisk Ungdom i Norge.
– Lägret var jättekul! Jag fick träffa nya människor, gå på intressanta möten och jag lärde mig nya saker som kan vara nyttiga för framtiden, sa Sanina Mahmutovic, 15 år. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!