RS tar strid för hemlösa efter att härbärget stängt

Efter att S+M lade ner härbärget nekas hemlösa boende, i strid mot lagen (Foto: Jonas Brännberg).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

I februari verkställdes Socialdemokraterna och Moderaternas beslut att stänga härbärget för hemlösa i Luleå. Efter en intensiv kampanj av många lulebor tvingades flera andra skydds­åtgärder för hemlösa fram, bland annat ett ”akutboende”. Nu kan Offensiv berätta att flera hemlösa nekats boende, helt i strid med Socialtjänstlagen.

I ett brev från Läkare i världen och Gemenskapsmåltiden, två volontärverksamheter som hjälper bland annat hemlösa, ges flera exempel på hur hemlösa nekats boende.
• En lulebo träffar två norrbottningar som behöver plats på härbärge under natten och undrar hur de ska göra. ”…Vi kopplas vidare till Socialjouren och får besked att det kommer vara svårt för männen att få hjälp för natten, då de inte är lulebor. … Personerna … sover på en offentlig toalett.”
• Fem EU-migranter sover ute sedan flera veckor, trots att de lovats akut sovplats.
• En hemlös person har fått plats på akutboendet, men kommer inte in. Står och ringer på ringklockan i en timme. Till slut rings Socialjouren för att få hjälp, ”men de meddelar att de endast hjälper personer under 18 år. När han berättar att han redan har blivit tilldelad plats över helgen svarar Socialjouren att de inte har kontaktuppgifter till härbärget”.

Från de som jobbar med hemlösa har Offensiv fått höra att detta bara är några exempel.
– Jag har själv blivit kontaktad av en bekant som tvingats rycka in när en hemlös vägrats boende av kommunen för ”de bara hjälper personer under 18 år”. Det är helt fel och när vi fick tag i de högsta cheferna ordnade det sig med boende. Men det ska inte handla om kontakter för att få en plats, säger Jonas Brännberg som sitter i Socialnämnden för Rättvisepartiet Socialisterna och fortsätter:
– Brevet från Läkare i världen och Gemenskapsmåltiden tillsammans med att vi tog upp frågan i Socialnämnden har förstås satt press och nu har det lovats ändring. Alla har rätt till akut hjälp, oavsett om du är skriven i Luleå eller inte och oavsett om du är under eller över 18 år. Men vi måste fortsätta kämpa för allas rätt till tak över huvudet, fortfarande finns till exempel en rasistisk utestängning av EU-migranter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!