RS tog strid för ensamkommande flyktingbarn

2013-02-13 12:06:35
Vid det senaste kommunfullmäktigemötet i Haninge lade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ett förslag som skulle möjliggöra att både ta emot fler flyktingar och samtidigt minska resursslöseri som leder till nedskärningar inom Socialnämnden.

– Haninge kommun tar inte emot några flyktingar från Migrationsverkets anläggningsboende idag. Anled­ningen till detta sägs vara bristen på lägenheter. Bristen på lägenheter innebär också att vissa familjer anvisas plats på vandrarhem/hotellhem. Boenden som inte är en bra miljö för barn, särskilt när personer med missbruksproblem nyttjar samma ­boende. Sådant boende är dessutom väldigt kostsamma för kommunen; 47 000 kronor per månad för en familj på åtta enligt ett exempel av Socialnämnden. Vi vill använda Haninge bostäder för att skapa fler riktiga lägenheter, sade Mattias Bernhardsson (RS).
Det moderata kommunalrådet Martina Mossberg menade att RS förslag var ”oseriöst”. Ett annat högerparti, Sverigedemokraterna, sa att sju asylsökande ensamkommande barn var ”massinvandring”.
RS redogjorde istället för fakta; att endast 1 200 anhöriginvandrare fick uppehållstillstånd under förra årets elva första månader och att endast 200 av dem faktiskt flyttat hit; att den största gruppen invandrare (ca 20 procent) är återvändande svenskar (Vill SD avvisa dem?); att av de 30 000 personer som sökte asyl under 2011 fick bara 9 000 stanna.

Efter att kommunstyrelsens förslag att ta emot sju asylsökande ensamkommande barn och förbereda platser för 7-20 flyktingar hade ­röstats igenom kom RS tilläggsförslag upp till omröstning.
3 röstade för (2 RS och 1 M).
24 avstod (mest S, V och MP).
33 röstade mot (mest borgerliga och SD).
Miljöpartiet förklarade att de avstod för att de stödde RS förslag. Då borde de ha röstat ja. Avstå är bara ett annat ord för feghet.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!