RS:are prisas för asylkampen

2010-07-01 12:51:19
Ammar Khorshed, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, tilldelas FARR:s (Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd) ungdomsstipen- dium 2009 för sitt arbete för flyktingar och asylsökande.

Ammar Khorshed är ”sedan länge en outtröttlig och principfast medlem av Aktion mot Deportation, ett nationellt nätverk mot tvångsdeportationer, förvarstagande och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna” och ”spindeln i nätet för Irakiska Asylkommittén” (ur FARR:s motivering).

Hur känns det att motta detta pris?
– Det är uppmuntrande att tilldelas denna utmärkelse, men kampen är inte individuell, utan det krävs en politisk massorganisering och kollektiva insatser för att bryta den allt brutalare flyktingpolitiken.

Varför bildades Irakiska asylkommittén?
– Ett flertal irakiska flyktingar, som nyligen fått avslag på sina asylansökningar, sökte upp representanter för nätverket Aktion mot deportation, för att få stöd att driva en kampanj emot denna inhumana politik, för rätten till asyl. Därur uppstod Irakiska asylkommittén, bestående av asylsökande och lokala flyktingaktivister.

Hur fortsätta arbeta för asylrätten?
– Även om Migrationsverket står för den verkställande makten i asylpolitiken, så ligger det yttersta ansvaret hos politi- keretablissemanget, som oavsett regering successivt har ökat attackerna mot flyktingar- na och asylrätten. Därför kommer jag att fortsätta engagera mig för en politi-sering av kampen, som med nödvändighet måste vända sig emot alla for- mer av rasistisk politik och nedskärningspolitik.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!