Rusta upp våra bostäder

2015-09-02 12:55:20

foto: Kristofer Lundberg
Privata bolag som spekulerar i nedgångna miljonprogramsområden är aldrig ett recept för upprustning. RS planerar nu tillsammans med de boende för nya protester.

Våren 2015 möttes boende på Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen i Göteborg av informationen att de hårt kritiserade ägarna Carnegie hade sålt fastigheterna till det nystartade företaget Real Holding. Det är en försäljning som skulle ha gett en vinst på 24 miljoner kronor för Carnegie då köpet av 790 lägenheter gick på en halv miljard kronor. Försäljningen innebar på nytt en ovisshet bland de boende. Nu kommer information att det inte blir något köp.

Ägarna D. Carnegie & co har sedan år 2011 genom dotterbolaget Graflunds varit hårt kritiserade. De åtta höghusen på Bredfjällsgatan och trevåningshusen på Gropens gård är nedgångna, med eftersatt underhåll och en inomhusmiljö som har gjort de boende sjuka. Graflunds har också mött hård kritik från de boende mot hur de har misskött området.
Men försäljningen av området drogs tillbaka då Real Holding inte lyckades få fram pengar.
Hur det blir med det eftersatta underhållet återstår att se, men Graf­lunds och deras ägare D. Carnegie lovar att renoveringar ska genomföras samtidigt som de letar nya köpare.

Till Hem & Hyra säger nu Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & co:
– Planen nu är att försöka hitta en ny köpare. Under tiden kommer dock bolaget att fortsätta den renovering av balkonger och fasader som har inletts tidigare.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har de senaste åren hjälpt flera boende på Bredfjällsgatan, som efter politisk press mot Graflunds har fått sina lägenheter renoverade. I längden är det dock ohållbart att bara driva individuella fall. Vad som behövs är en massiv rörelse bland de boende med stöd av Hyresgästföreningen för omfattande renoveringar på de boendes villkor.

Lägenheterna är slitna, med stora problem med fukt, mögel och bristande ventilation.
RS menar att lösningen för Bredfjällsgatan och Gropens gård är långsiktiga ägare som ser till hela området och inte kortsiktiga vinster. En sådan ägare är det kommunala Bostadsbolaget som äger resterande hus på Bredfjällsgatan, Hammarkulletorget och Sandeslätt.
Problemet på Bredfjällsgatan och  Gropens gård är att de har drabbats av privata bolag som spekulerar i nedgångna miljonprogramsområden. Det är kortsiktiga ägare vars affärsidé är att köpa billigt, genomföra några mindre renoveringar för att sedan sälja med vinst. Detta är inget Ulf Nilsson sticker under stol med. Till Hem & Hyra säger han:
– Vår affärsidé är att köpa gamla bestånd med renoveringsbehov och renovera upp dem. Det är lätt att finansiera och en säker investering. Det är ingen risk att det blir tomma lägenheter, eftersom det råder bostadsbrist i hela landet. Inte minst i Göteborg.
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, tillsammans med boende på Bredfjällsgatan och Gropens gård, planerar nu att ta ett samlat grepp och initiera nödvändiga protester för upprustning av bostäderna till vilka Hyresgästföreningen kommer att bjudas in. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!