Ryanair tummar på säkerheten för profit

2012-10-05 21:31:32
Det irländska flygbolaget Ryanair har många gånger varit ute i blåsväder. Nu är det dags igen.

Lågprisbolaget toppar Allmänna reklamationsnämndens lista över flest klagomål, med 127 anmälningar och 75 fällningar från januari i fjol fram till nu. Det är sedan tidigare känt att Ryanair i sex av tio fall struntar i nämndens rekommendationer om att kompensera kunden.
Nu har det avslöjats dokument där bolagets ledning kräver att ­piloter som flyger med mer bränsle än minsta rekommendationen ska ge en förklaring. Tre flygplan från Ryanair tvingades den 13 augusti att ­nödlanda då kaptenerna uppgett att bränslet höll på att ta slut. De senaste veckorna har ytterligare två plan nödlandat i Spanien, ett på grund av bränslebrist och ett annat då trycket i kabinen plötsligt sjönk.
Dokument som tidningen Independent tagit del av, visar att Ryanairs ledning kräver utredningar och svar från kaptener som tankar planen med mer bränsle än vad den minsta rekommendationen för resan anger, och menar att det ”inte är Ryanair-policy”.

Ryanair har tidigare föreslagit en fetmaavgift för överviktiga passa­gerare. År 2010 införde man även mynttoaletter med en avgift på ett pund på 168 flygplan med motiveringen att de ”hoppas kunna föränd­ra passagerares beteende så de går på toaletten före start och efter landning istället”.
Ryanairs VD Michael O’Leary fick stark kritik tidigare i september i år för att han kallat en passagerare korkad.
Brittiska Suzy McLeod fick ­betala 2 500 kronor extra för fem biljetter hon glömt att skriva ut ­boardingkort till. Hon klagade och O’Leary svarade med att säga ”Vi tycker att Suzy McLeod borde betala 60 euro för att vara så korkad”. Han tvingades sedan backa lite, och sa att kommentaren inte var riktad specifikt till McLeod utan till alla bolagets passadirekt, som om det skulle göra saken bättre. ”Jag kallade henne inte korkad, men alla passagerare som tror att vi kommer ändra vår avgiftspolicy är korkade”, sa han till Irish Independent.
Han menade också att de som inte gillar policyn kan helt enkelt ”dra åt helvete”.

Att Ryanair kan ta så låga priser för sina biljetter, kompenserar de med bagageavgifter och diverse andra avgifter. Industrikoncernen Siemens har nu tagit beslut om att bojkotta bolaget p g a att de anser att ­Ryanair tummar på säkerheten för att sänka kostnaderna.
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!