Ryanair: Ytterligare en missnöjessommar

Piloter och kabinpersonal varslar om strejker och kamp mot skumraskbolaget Ryanairs antiarbetar- och antifackliga metoder (Foto: Creative Commons).

av Andrew Herbert // Artikel i Offensiv

Ryanair går än en gång i gungning. Den här gången har den satts igång av att Boeing 737-8AS har fått startförbud. Ryanair har beställt 30 stycken och tillsammans med högre kostnader för bränsle och personal har det lett till minskad vinst.

Under maj månad rapporterade Ryanair sin lägsta vinst på fyra år med ytterligare minskning förutspådd under året. Fortfarande gör man dock en vinst på 1,02 miljarder euro.
För att försäkra sig om sina höga vinstmarginaler hotar bolaget med att stänga baser i Las Palmas, Teneriffa och Girona den 8 januari 2020. Att stänga de tre baserna kan leda till att 350 kabinpersonal och 150 piloter förlorar sina jobb enligt det spanska facket USO.
Kabinpersonalens fackförening kritiserade bolaget för dess brist på samarbetsvilja vid mötena. De pekade på att Ryanairs representanter anlände en timme sent och vägrade sitta ner med fackets representanter. De ville bara träffa medlarna. När förhandlingarnas sammanbrott bekräftas kommer facket formellt att varsla om en strejk under tio dagar i september, främst varje fredag och söndag under månaden. Ryanair har ännu ej berättat om man kommer att ställa in några flyg dessa dagar. 

Samtidigt hotar piloterna i Storbritannien och Irland med att strejka. Piloterna i Storbritannien strejkade i 48 timmar den 23 och 24 augusti. 97 procent av flygningarna gick enligt tidtabell, men Ryanair tvingades flytta runt personal i Europa för att fylla vakanserna. De irländska och brittiska flygfacken Ialpa och Balpa säger att det är dyrt för företaget, men att det inte påverkar passagerarna så mycket. 
På Irland stoppades strejkerna av domstol. Samtidigt inledde Ryanair en propagandakampanj mot piloterna. Man påstår att de försöker fördubbla lönerna. En talesperson för facket kommenterade till The Guardian den 21 augusti: 
– Allmänheten känner till tillräckligt mycket om Ryanair för att man ska ta deras påstående med en rejäl nypa salt. Vi vill diskutera saker som pensioner, förlust av licensförsäkring, föräldraförsäkring, ersättningar och att harmoniera lönerna i hela Storbritannien på ett rättvist, transparent och konsekvent sätt.

Ryanair bryter mot EU-regler i regleringar för flygkompensation 261/2004, likväl som många andra regler i EU-kommissionens flygstrategi. EU har struntat i ECA:s (European Cockpit Association) öppna brev ”Allmän uppmaning för handling för en meningsfull social pelare för Europas flygtrafik”. De säger i brevet bland annat att: 
”Vi ber er, kommissionärer Thyssen och Bulc, att notera vad som är fel ’där ute’. Där ute i luften, i cockpit och i kabiner, samt i vissa flygbolags uppförande. Dessa bolag påstår att de följer den sociala dialogen, men deras handlingar berättar en helt annan sak.”

Det här är den andra sommaren med störningar och förlust av inkomster på grund av en fientlig och bakåtsträvande ledning. Michael O’Leary, Ryanairs vd, har tidigare sagt att han hellre hugger av sig händerna än att erkänna fackföreningarna och att förhandla. Han har också sagt att han är villig att ta itu med kortsiktiga störningar hellre än att ge efter för krav som underminerar den modell med låga priser och låga kostnader som har gjort Ryanair till Europas största flygbolag. 
Men investerare börjar visa tecken på tvivel. Ryanair aktier förlorade en femtedel av sitt värde under 2018 medan aktierna för dess lågkostnadsrival EasyJet, som har avtal med facket sedan länge, ökade med en femtedel. 
Analytikern Andrew Lobbenberg skrev i ett brev till investerare: ”Utvecklingen mot anställningsförhållanden mer i linje med industrinormen kommer att minska lönsamheten och ställer på så sätt djupare frågor till ledningen och styrelsen.”

Styrelsen är hur som helst skakad. I oktober 2018 ökade trycket på Ryanair att förnya ledningen när investerare bad dess ordförande David Bonderman att avgå efter mer än 20 år.
Lika väl som att begära att Bonderman ersätts bad Local Authority Pension Fond Forum det irländska flygbolaget att börja planera för en ersättare för Michael O’Leary som har varit vd sedan 1994.
Med en ny missnöjessommar och nya strejkhot vid horisonten är det fortfarande aktuellt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!