Ryanairbossen kraschlandar

2016-12-15 10:32:44
Flygbolaget Ryanairs verkställande direktör (vd)  Michael O’Leary hatar vänstern och fackföreningar lika mycket som han gillar vinster och högerpolitik. På ett frukostmöte med irländska affärsmän som det borgerliga partiet Fianna Fáil arrangerade i slutet av november, gick Ryanairbossen till frontalangrepp mot landets parlament (Dáil) som enligt honom befolkades av “halvtokar och galningar”.

Det skulle kanske kunna avfärdas med ”It takes one to know one” (som man känner sig själv känner man andra). Men då skulle Michael O’Leary komma alltför lindrigt undan, 

Ryanairbossens utfall riktades särskilt mot socialistiska Anti-Austerity Alliance:s tre parlamentsledamöter, som alla är medlemmar i Socialist Party (Rättvisepartiet Socialisternas irländska systerparti). 

Det var dessa ledamöter som tillsammans med oberoende förhindrade en “stark regering”, mässade Michael O’Leary, samtidigt som han sa att valet av Donald Trump som USA:s president var ”bra för flyget. Med Trump vid makten blir det mer fracking och det borde ge ännu billigare olja”. 

”Stark regering” ska läsas som diktatorisk regim, så att Irland förblir ett skatteparadis för bolag som Ryanair och för att driva igenom de privatiseringar som finns på Michael O’Leary:s önskelista. Högst på den önskelistan står en privatisering av RTÉ  (Irlands SVT och Sveriges Radio).

Enligt Michael O’Leary är RTÉ styrt av ”kommunister” och det enda som rapporterats är ”vad fackföreningarna tycker och gör”. 

De senaste 60 åren har fackföreningarna bara hittat på ”jävelskap”, sa Michael O’Leary (som använde det grova könsordet som börjar på f, vilket  han för övrigt använder i varannan mening). 

Ryaniar tillåter inga fackföreningar och kollektivavtal. I fjol stängde man sin bas i Köpenhamn när facken krävde kollektivavtal. I samband med den striden vittnade en av Ryanairs före detta flyg-   värdinnor om slavliknande arbetsförhållanden. Lönen vara bara 10 000 kronor i månaden, som skulle betala uppehälle och den uniform hon fick hyra för 200 kronor i månaden. ”Det var som att sitta i en bur du inte kan lämna”.

”Vi gillar att förödmjuka fackföreningar”, sa Michael O’Leary när flygbolaget tidigare i år meddelade att man ämnade på nytt öppna en bas i Köpenhamn.

Om det är någon som bör utsättas för förödmjukelsen att hålles fången i bur så är det väl Michael O’Leary. Men oavsett om han buras in eller ej – bojkotta Ryanair. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!