Ryssland: Mäns våld dödar årligen minst 14 000 kvinnor

2017-05-17 23:44:46
Våld i nära relationer i Ryssland är inte statens angelägenhet och ska inte längre straffas, enligt en ny lag som nyligen antagits. Samtidigt mördas minst 14 000 kvinnor av sina män årligen i Ryssland.

Förra året röstade den ryska Duman (riksdagen) igenom en ny lag som var den första någonsin att tydligt nämna våld inom familjen, vilket skulle ge ett straff på max två års fängelse. Men den ortodoxa kyrkan har kraftigt motsatt sig detta, vilket tillsammans med konservativa familjegrupper, och deras lobbying har gett resultat.
Genom den nya lagen som antagits har maxstraffet blivit betydligt mildare och våld i nära relationer har helt tagits bort ur brottsbalken. ”Lindrig misshandel” mellan makar eller mot barn ger inget straff alls, och är ingenting som staten ska lägga sig i. Om våldet blir grövre blir straffet böter på knappt 5 000 kronor. Den som inte betalar straffas med fängelse i max två veckor. Lagen likställer våld i nära relationer med brott som fortkörning. Lagstiftningen innebär även att den som anmäler inte har rätt till en advokat, medan den som blir anmäld har det.
Sedan lagen nu ändrats har anmälningarna om våld mot kvinnor ökat enormt. Detta beror troligtvis på att männen som misshandlar sina fruar ser det som att det nu är fritt fram att slå. Det finns också ett stort mörkertal då många kvinnor känner att det är lönlöst att anmäla. En kvinna ska ha fått svaret av polis när hon ringde att de skulle hämta henne morgonen därpå och köra henne till bårhuset.
Skyddsnätet för våldsutsatta kvinnor är nästan obefintligt i Ryssland. Det finns i princip inga kvinnojourer, och de få som finns finansieras helt genom bidrag och välgörenhet.
Situationen försämras för kvinnor världen över, där skyddet mot våld monteras ner. Med Donald Trump som president i USA sker stora attacker på och nedskärningar av finansiering till kvinnojourer, kvinnokliniker och mycket annat som gynnar just kvinnors välstånd. Även i Sverige sker nedskärningar på kvinnojourerna.
Risken att en kvinna utsätts för våld är fem gånger större i Ryssland än i Västeuropa. Var 45:e minut blir en kvinna misshandlad till döds av sin man i Ryssland. Årligen dör 14 000 kvinnor av detta våld. Avkriminaliseringen av våld i hemmet kan leda till mer våld – redan sker det betydligt fler anmälningar om misshandel.
Att förändra den nuvarande lagstiftningen är ett steg i rätt riktning som måste tas, men det är bara början på arbetet mot våldet. Det krävs en helt förändrad samhällskultur där kvinnor på alla plan likställs med männen, ges samma rättigheter och visas samma respekt. Kvinnoförtrycket är också en viktig del av kapitalismen, och en kamp för kvinnors rättigheter är också en kamp mot det kapitalistiska systemet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!