S-flört med SD

2010-11-24 17:33:26
En av farorna efter valet är de etablerade partiernas flört med Sverigedemokraterna (SD). Senast gäller det Socialdemokrater- na i Burlöv i Skåne.
På kommunfullmäktigemötet förra måndagen röstade Socialdemokraterna vid två tillfällen på SD:s kandidater, trots att partiets linje ändå sägs vara det motsatta.

– Vi har sagt att vi aldrig någonsin samarbetar med SD, och vi röstar inte fram Sverigedemokrater. Om vi är i opposition så lägger vi våra S-förslag utan att ta hänsyn till om SD eller andra röstar på oss. Men vi röstar inte fram deras kandidater, det har varit mitt besked, säger S-distriktets  ordförande Helene Fritzon till Sydsvenskan den 20 november.

Ändå röstade S i Burlöv vid två tillfällen på SD:s kandidater. Detta var SD:s krav för de på näs­ta kommunfullmäktigemöte ska rösta på Katja Larsson (S) som kommunalråd. Återigen är avståndet mellan ord och handling stort i S.
De etablerade partierna var ef­ter valet alla eniga om att SD bara skulle bli en ”politisk parentes” i riksdagen. Trots det har vi sett samarbete på olika orter.

SD:s senaste rasistiska ut-spel gjordes i riksdagen den 18 november. På frågestunden menade SD:s integrationspolitiska talesman William Petzäll att det är skamligt att papperslösa ska få vård.
Han avslöjade också att SD ska skriva en motion om att läka­re och sjuksköterskor ska tvingas att polisanmäla papperslösa som söker vård (Sydsvenskan den 19 november).

De etablerade partierna kan in­te stoppa SD, eftersom det är de­ras eg­en politik som orsakat SD:s valresultat. Socialdemokraterna är inte ensamma om att inte ha dragit rätt slutsatser efter SD:s intågande i riksdagen. Stora protester som de dagen efter valet och den 4 oktober är vad som krävs för att stoppa rasismen.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!