S förstärker högerkursen

2018-10-03 11:31:44

foto: Anders Löwdin
S styr med M, KD och andra allianspartier i landets olika kommuner. S är lika med högerpolitik.

Socialdemokraterna samarbetade redan innan valet med Moderaterna i flera kommuner. Nu blir det fler, både med M och andra allianspartier.

I Sörmland är det redan klart att S+M kommer att styra Gnesta, Katrineholm och Strängnäs, samt i Eskilstuna tillsammans med Centern.
I tidigare S-fästen som Botkyrka och Södertälje, som båda hör till landets 21 största kommuner, bildas nu nya koalitioner. I Botkyrka ska S styra tillsammans med MP, KD och L. Med så många partier blir det ändå bara ett mandats majoritet. Detta i en kommun som redan under det tidigare S-ledda styret blev ökänt för utförsäljningen av kommunala bostäder i Alby. Nu utlovas ”ökad valfrihet inom äldreomsorgen”, alltså fler privata bolag.

I Södertälje blir MP, KD och C nya samarbetspartner med S. I både Botkyrka och Södertälje har V lämnats utanför efter krav från högerpartierna.
I landets fjärde största kommun, Uppsala, blir styret S+L+MP. ”I en tid när enighet och breda överenskommelser behövs mer än någonsin sätter vi politisk prestige åt sidan för att förbättra Uppsalabornas vardag och utveckla vår kommun”, kommenterade Uppsalas S-ledare Erik Pelling på partiets hemsida. I samarbetet har Liberalerna fått ansvar för arbetsmarknad, vuxenutbildning, funktionsnedsättning, företagare och digitalisering.

Socialdemokraterna motiverar samarbetet med behovet av ”stabilitet”. Men snarare kommer de nya kommunledningarna att ytterligare bekräfta socialdemokratins högervridning och underminera de styrande partiernas stöd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!