S-högern oroas av Välfärd utan vinst

2012-08-02 10:49:14
Widar Andersson försöker med sin artikel ”Låt inte valet 2014 bli ett kosackval” skrämma Socialdemokraterna med Röda Faran (Dagens Nyheter 24/7).
Alltså att S ska akta sig för att säga nej till privatiseringar och ställa sig till vänster om Moderaterna i viktiga frågor. Han bedyrar att det kommer att kosta S valsegern 2014 och därför är otaktiskt.

Att Widar Andersson (S), politisk chefredaktör på Folkbladet i Östergötland, försvarar privata vinster inom skolan, vården och omsorgen är inte förvånande. Han har länge propagerat för högerpolitik, bland annat som ordförande i Friskolornas riksförbund.
Det som fått fart på honom denna gång är att LO-kongressen sa nej till vinster i välfärden. Han fördömer kongressombuden i allmänhet och Handels i synnerhet, för att de körde över LO-ledningen och han kräver bot och bättring.
Andersson, och säkert även andra ledande Socialdemokrater, oroas också av den starka opinionen  mot privatiseringarna. Han har också fått flera svar, bland annat av Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson (V), som konstaterar att ”De 8 miljarder som årligen tas ut ur välfärdssektorn i vinst motsvarar 20 000 anställningstillfällen som nu går förlorade”.

För att göra sin egen saga – att högerpolitik vinner val – trovärdig, glömmer Andersson, kanske omedvetet, de tre senaste valen. I valet 2002 lovade Socialdemokraterna att satsa på välfärden.
Men de brutna löftena – varslen och sveket mot kommunalarnas lönekrav tillsammans med sossarnas EMU-nederlag och högersvängar i så gott som alla andra frågor som skolpolitik, pensionsålder, flyktingutvisningar och lånandet av moderaternas retorik om bidragslinjer och utanförskap – ledde till de två sämsta valresultaten sedan den allmänna rösträttens införande 1918.
Det är omöjligt att inte göra paralleller till socialdemokraternas resultat i andra länder. I Grekland och Danmark, där de tidigare ”arbetarpartierna” gjort upp med högern om budgetar som innebär attacker på arbetarnas familjer för att stärka kapitalets makt, har stödet till S fallit som en sten. Det gäller också England, Spanien, Portugal m fl.
I Frankrike å andra sidan, har Hollande och det socialdemokratiska Socialistpartiet nyss vunnit en av de få valframgångar som socialdemokrater fått uppleva i Europa de senaste åren. På basis av en lång rad vallöften som placerar dem långt till vänster i jämförelse med de franska konservativa som styrt landet i årtionden. Om dessa löften infrias eller inte återstår att se.

Widar Andersson har så klart fel i sak: ett tydligt alternativ till Moderaterna i välfärdsfrågan är det som vann valsegrar åt S på den tid det fortfarande var ett arbetarparti och i de länder där socialdemokrater fortfarande törs ta ställning mot högerpolitiken vinner de fortfarande val.
Men frågan är felaktigt ställd. Alla högerpartier diskuterar vad som är taktiskt bäst för deras eget parti i nästa val. Vart blåser väljarvinden? Vilka ryggar ska klias, dunkas eller dolkstötas? Vilket ansikte ser bäst ut på affischen? Vilken pr-byrå ska få skriva valplattformen som ändå inte kommer att följas? Partierna styrs som stora företag och parlamentsplatserna är marknadsandelar som ska ”vinnas” genom att köpslå och marknadsföra. Väljarna är konsumenter som ska prackas på fagra löften som ett billigt tvättmedel på Ica.
I Sverige, precis som i resten av Europa, finns ett skriande behov av att bilda nya vänster- och arbetarpartier som, istället för sina egna stolar, tar strid för det arbetande folkflertalet, för välfärdsnyttjarna och deras familjer.

Borgare, och dit räknas också Widar Andersson, har aldrig lyckats förklara hur en skattekrona som går i vinst åt en riskkapitalist istället för till fler händer i vården, bättre utbildningar och schystare villkor inte leder till sämre vård. Det senaste årets vårdskandaler har tvingat högern på defensiven.
Andersson pratar om att vara i takt med tiden. Men ingen mandatperiod har det varit så i takt med väljarmassan att vilja förbjuda vinst i välfärden. En opinionsmätning i början av juli visade att bara 12 procent vill att vinstuttag ska vara tillåtna.
Privatiseringsdebatten är den hetaste politiska frågan i Sverige den kommande hösten och vintern. Svenskt Näringsliv och socialdemokrater som Widar Andersson försvarar riskkapitalisterna medan LO-kongressens beslut och kampanjen Välfärd utan vinst står på arbetarnas sida. Kampanjen inför demonstrationen och folkriksdagen den 17 september är en viktig del av denna strid.

Bilbo Göransson
fackligt aktiv i Kommunal och ombud på LO-kongressen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!